Nieuws

Yamaha presenteert R1 Race voor 2025

De komst van Euro5+ betekent komend jaar het einde van de Yamaha YZF-R1, althans als gekentekende motorfiets voor straatgebruik. De R1, die sinds 1998 onafgebroken in het Yamaha-gamma heeft gezeten, gaat verder als ongetekende superbike voor circuitgebruik. Voor 2025 lanceert de Japanse fabrikant meteen ook wat updates voor deze R1 Race.

Meest opvallend, althans aan het uiterlijk, zijn de op YZR-M1 MotoGP-racer geïnspireerde carbon winglets onder de neus. Deze zijn volgens Yamaha ontworpen met technische input van Yamaha’s MotoGP-team en moeten voor extra downforce zorgen en het gevoel en de feedback van de voorpartij verbeteren bij remmen en onder hellingshoek.

Verder zien we een nieuwe 43mm-KYB-voorvork met afzonderlijke stelschroeven voor in- en uitgaande demping en high- en lowspeed demping op de linker en de rechter vorkpoot. Ook de remmen voor zijn nieuw met Brembo Stylema monobloc-klauwen en een radiale Brembo hoofdremcilinder. En omdat alles op het circuit om fracties van seconden en dus de kleinste details draait, vind je op de R1 Race ook een nieuw zadel met meer grip.

Het bekende 998cc CP4-viercilinder-motorblok bleef in basis ongewijzigd, maar is wel voorzien van een nieuw inlaatsysteem, nieuwe tuimelaars en nokprofielen. En ook het uitgebreide elektronicapakket met tractiecontrole, slide control, brake control, lift control, launch control, engine break, quickshifter en rijmodi is uiteraard present.

Ook de GYTR-uitvoering van de R1 heeft de nieuwe specificaties van de R1 Race, en daarnaast een selectie speciaal voor circuitgebruik ontwikkelde GYTR-onderdelen. Denk daarbij onder andere aan een rem/schakelset, clip-ons, een carbon racekuip, racezadel, race-ECU en -kabelboom, Akrapovic-uitlaatdemper en andere tandwielen.

De R1 Race is vanaf 2025 verkrijgbaar bij de Yamaha-dealer en de R1 GYTR bij de GYTR Pro Shop.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws