Wordt het over het hoofd zien van motorrijders hiermee opgelost?
Enkele nummers geleden schreef ik op deze plaats al over mijn exclusieve kijkje achter de schermen op de BMW Testing Ground in het Zuid-Franse Miramas, een zwaar beveiligd terrein met talloze circuits en parcoursen waar BMW al haar auto’s en motoren test voor ze in productie gaan.
De zelfrijdende BMW was één van de highlights die ik te zien kreeg (zie MotoPlus 18). In dit nummer kom ik terug op dat bezoek aan de hand van nieuwe technieken die BMW in de nabije toekomst denkt te gaan introduceren. Vanaf pagina 68 lees je daar meer over. Tijdens dat bezoek kwam ook de ontwikkeling van ‘connected drive’-systemen aan de orde. Daarbij kunnen voertuigen onderling contact met elkaar maken om op de hoogte te zijn van elkaars aanwezigheid en gedrag.
Car-to-car én motorfietsen
Deze techniek begon zijn leven als C2C (car-to-car communication), maar mede onder druk van het Connected Motorcycle Consortium, waarin inmiddels onder meer Yamaha, Honda, Suzuki, Kawasaki, BMW, KTM en Ducati de knappe koppen bij elkaar hebben gestoken, is dat inmiddels geëvolueerd tot C-V2X, oftewel ‘Cellular Vehicle to Everything Communication’. Want er zijn immers niet alleen maar voertuigen op de weg, maar ook fietsers en voetgangers. Voor de signalisatie van die laatste groepen moet er nog wel een stap worden gezet; daarbij speelt het aanstaande 5G-telefoonnetwerk een grote rol. Dat maakt namelijk een zeer snelle, directe communicatie tussen gebruikers mogelijk.
Vrijwel alle voertuigproducenten hebben zich in dit kader wereldwijd inmiddels verenigd in de 5G Automotive Association, zodat C-V2X de nieuwe standaard kan worden op het gebied van onderlinge communicatie tussen verkeersdeelnemers. Het basisidee is dat jouw voertuig meer weet én ziet dan jijzelf achter het stuur.
Alarmsignaal
Zelf mocht ik in Miramas meerijden in een ‘connected drive’ auto, die in het fileverkeer als derde auto in de rij direct reageerde op een remmende motorscooter die voorop reed, maar die wij niet konden zien door een tussen ons in rijdende vrachtwagen. Door het opheffen van de reactiesnelheid van de diverse bestuurders in de rij tussen ons en de motorrijder, verdween het harmonica-effect en remden wij eigenlijk net zo snel als de tweede auto in de rij. Het lijkt een beetje op het ‘platoonen’ of treintje rijden van vrachtwagens, waarbij ze allemaal precies hetzelfde doen als de eerste. Ook maakte ik een test mee waarbij wij in een zijweggetje al vroegtijdig werden gewaarschuwd voor een motorfiets op de voorrangsweg, die werd afgedekt door een geparkeerde bestelbus. We zagen de motor dus niet zelf, maar onze auto wist dat hij er aankwam en gaf een alarmsignaal.
Volgens recente Duitse onderzoeken zorgen slechts vier typische verkeerssituaties in het dagelijkse verkeer voor 44% van alle ongevallen waarbij een motor is betrokken. Dat zijn dus rijbaanwisselingen, kruispunten, achteropkomend fileverkeer en natuurlijk linksafslaand verkeer. En bij de analyse van 1.909 ongevallen over een periode van 15 jaar bleek dat in meer dan tweederde van al die gevallen de andere partij – meestal de automobilist – schuldig was aan het ongeval. Met als hoofdreden dat de motorrijder gewoon over het hoofd werd gezien.
Extra LED-lampen
Door het relatief lage aantal motorrijders op de weg zijn we niet ‘top-of-mind’ bij andere weggebruikers, waarbij ons smalle silhouet met één koplamp ook niet in ons voordeel spreekt, zeker nu de dagen weer korter worden en de laagstaande zon voor extra zichtproblemen zorgt. Voor mezelf had ik onlangs al besloten binnenkort een paar extra LED-lampen te laten monteren voor de extra zichtbaarheid, maar na mijn kennismaking met C-V2X-voertuigcommunicatie is het mij wel duidelijk dat we daarmee als motorrijders pas echt (digitaal) zichtbaar worden voor andere verkeersdeelnemers.
Die ontwikkeling kan mij dus niet snel genoeg gaan!
– Eric Bulsink,
Hoofdredacteur MotoPlus