Nieuws

Vloeistofgekoelde Royal Enfield Himalayan komt er aan!

De Royal Enfield Himalayan 452 komt eraan, met vloeistofkoeling en exact 40 pk vermogen. Uitgelekte technische gegevens onthullen meer details over de Indiase adventure-eenpitter.

Enfield-fans kijken reikhalzend uit naar de nieuwe adventure. Nadat er wat technische gegevens zijn uitgelekt, is het duidelijk dat hij de Royal Enfield Himalayan 452 gaat heten. Het nieuwe, vloeistofgekoelde motorblok heeft een cilinderinhoud van 452 cc en levert precies 40 pk bij 8.000 tpm. Deze grote sprong voorwaarts in prestaties met slechts een kleine toename in cilinderinhoud wordt mogelijk gemaakt door het moderne nieuwe motorontwerp met vloeistofkoeling, elektronische brandstofinjectie, twee bovenliggende nokkenassen en vier kleppen.

De Royal Enfield Himalayan 452 werd in 2022 al eens gesignaleerd als prototype. Opvallend zijn de enorm lange veerwegen van de upside-down-voorvork en de direct afsteunende achterschokdemper met progressieve veer, beide zouden ruim boven de 200 millimeter liggen. Verder zien we een 21 inch voorwiel en een stalen swingarm in Gullwing-design. Achter wordt waarschijnlijk een 17-inch wiel gebruikt. De spaakwielen met rechte spaken duiden op het gebruik van binnenbanden. Ook standaard lijken een tweekanaals ABS-systeem, een zesversnellingsbak, een carterplaat en bevestigingspunten voor bagage.

De uitlaatdemper met grote voordemper onder het lagerpunt van de swingarm zit op een halfhoge positie net achter het zadel. Boven het compacte motorblok was het testprototype van de Himalayan 452 voorzien van een enorm ogende tank, die veel volume en actieradius lijkt te beloven. De tank wordt beschermd door ovale valbeugels ter hoogte van het balhoofd.

Een ronde koplamp wordt omlijst door een kort ruitje. Het vlakke stuur lijkt vrij ver naar voren te staan. Het zadel is in tweeën gedeeld en de achterzijde van het subframe eindigt in een breed spatbord met geïntegreerde verlichting.

De nieuwe Royal Enfield Himalayan 452 zal naar verluidt worden uitgerust met led-richtingaanwijzers en -verlichting en een rond TFT-display met de inmiddels van Royal Enfield bekende turn-by-turn-navigatie. Bluetooth-connectiviteit zou ook standaard zijn.

In een officiële teaser-video van Royal Enfield wordt de adventure met de naam Himalayan 452 aangekondigd voor november 2023. We gaan er van uit dat de nieuwe Royal Enfield Himalayan 452 op de EICMA 2023 (9 – 12 november) zal staan en voor het seizoen 2024 naar Europa komt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Knipoog naar toen van JT Nesbitt

Knipoog naar toen van JT Nesbitt

7 september, 2024

JT Nesbitt heeft al veel motorfietsen ontworpen – zo ook de Confederate bikes. Samen met Bienville Studios ...
Fijn Triumph privé-projectje

Fijn Triumph privé-projectje

6 september, 2024

Tijdens Glemseck 101 nabij het Duitse Stuttgart heeft Triumph een bijzondere special op basis van de Scrambler 400X ...
Elektrische comeback van Can-Am

Elektrische comeback van Can-Am

6 september, 2024

Twee jaar geleden werden ze al aangekondigd, en begin 2025 moet het dan zo ver zijn: de comeback van Can-Am met de ...

Overig nieuws