Nieuws

Spaanse avonturier met Japans-Chinese roots

Nee, dit is geen BMW F800GS, maar een Macbor Montana XR5 met zijn enorme actieradius als een van de voornaamste verkoopargumenten.

Macbor? Zeker. Een nieuw geval van Japanse technologie in Chinese productie en onder de vlag van een Europese fabrikant. Macbor is een merk van het Spaanse bedrijf Motos Bordoy, dat al sinds de jaren negentig actief is in de motorbranche. Motos Bordoy begon oorspronkelijk als importeur en dealer van verschillende motormerken en richtte Macbor op om zijn eigen modellen aan te bieden, voornamelijk in het instap- en middensegment.

Terug naar de Montana XR5, die overduidelijk kenmerken van BMW’s F800GS heeft, alleen met minder cilinderinhoud, minder vermogen en een lagere prijs. Het hart van deze Macbor wordt gevormd door een 499cc metende en 47 pk sterke twin, een kloon van de bekende Honda 500cc-twin. Maar de grootste troef van de Montana XR5 510 is misschien wel de flinke 20-liter-tank, waardoor hij een actieradius tot 600 kilometer zou moeten hebben. Macbor geeft een brandstofverbruik op van 3,4 liter per 100 kilometer. De Montana XR5 510 is verder voorzien van een TFT-display, dat MirrorLink ondersteunt en dus smartphone-integratie mogelijk maakt, led-verlichting rondom, KYB-vering en drievoudig instelbare ABS.

De vering van de Montana XR5 510 is geoptimaliseerd voor zowel on- als offroad-gebruik. Aan de voorkant zien we een volledig instelbare 43mm-KYB-upside-down-vork en achter een aluminium swingarm met een KYB-monoschokdemper, ook volledig instelbaar. De veerwegen voor en achter bedragen 210 millimeter en de zithoogte 841 millimeter (optioneel 820 millimeter). Macbor geeft een leeggewicht van 178 kilo op, wat rijklaar iets meer dan 200 kilo zou betekenen. De banden om de spaakwielen van de Montana XR5 510 hebben uiteraard de bekende allroadmaten met 110/80R19 voor en 150/70R17 achter.

De Montana XR5 510 is er in het blauw, wit, zwart en rood en kost in Spanje € 6.199,-. Het is nog niet bekend of Macbor naar Nederland komt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws