Premium

Wegman Aalsmeer, van zoiets is er geen tweede…

Wegman Motoren in Aalsmeer, je moet er geweest zijn om het te geloven. Een klerezooi in de ogen van de een, een artistiek kunstwerk van motoren voor de ander. Al moet werkelijk iedere voor- en tegenstander de charme van de zaak toegeven. Dit is het kleine Gallische dorpje dat dapper stand houdt tegen het grote Romeinse Rijk.

De motorsloperij is in de loop der decennia net als motorzaken enorm veranderd, maar niet aan de Aalsmeerderweg. Waar moderne sloperijen alle onderdelen minutieus en van alle kanten fotograferen, documenteren, labelen, poetsen, wegleggen op specifieke plaatsen en direct via het internet aan de hele wereld aanbieden, is dit old skool slopen. Een motorfiets wordt gesloopt – “demonteren moet ik tegenwoordig zeggen”, spot eigenaar Chris Wegman – en op de juiste locatie gelegd. Dat die juiste locatie er voor een buitenstaander uitziet als een enorme berg gestorte onderdelen doet er niet toe. Wegman weet precies waar elk onderdeel ligt en waar hij het kan vinden. De computer van Wegman, die nog altijd haarscherpe bovenkamer, werkt wat dat aangaat feilloos.

Noem Wegman Motoren vooral geen sloperij: “Het is loop én sloop. Aan de ene kant heb je vijfhonderd lopers en aan de andere kant vijfhonderd slopers.” Een zeer diverse gezelschap ook. Youngtimer Europeanen en Japanners en een paar echte klassiekers (Laverda, Moto Morini, Simplex, Adler, DKW, Puch) staan kriskras door elkaar heen, maar je zoekt tevergeefs naar Harley-Davidsons en Ducati’s. “In Amerika heb ik een keer gereden op een Harley en dat was meer dan genoeg. Ooit had ik een Ducati Paso 750. Je moest je knie in het frame frommelen, in de spiegel zag je alleen het kruis van je duopassagier, vermogen had het ding niet en remmen al net zo min. Wat een secreet van een ding. Ik heb hem omgeruild voor een motorfiets en die staat hier ook nog altijd.”

Wil je werkelijk alles weten van deze paradijsvogel – en dat wil je! – ga dan nu naar de kiosk voor MotoPlus 19/2024. Of maak het jezelf nog makkelijker door hier een abonnement af af te sluiten en ontvang Motoplus elke twee weken automatisch in de bus.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Yamaha teaser YZF-R9

Yamaha teaser YZF-R9

6 oktober, 2024

Begin dit jaar werd bekend dat de Yamaha R6 afgelost gaat worden door de nieuwe R9. Op 9 oktober moet er meer ...

Overig nieuws