Premium

Producttest 11 systeemhelmen: nieuwe regels, betere resultaten?

Met de komst van de nieuwe ECE-helmnormering zijn de spelregels voor onze systeemhelmtest volledig op de schop gegaan. Kunnen de nieuwe modellen dit keer wel op tegen de regerend heerser en oud testwinnaar Schubert C5? Daar komen we maar op één manier achter…

De ECE 22.06 richtlijn is de actuele helmnorm en deze volgt 22.05 op. De voorgaande normering was eind 2020 al 19 jaar oud en dus dringend aan een fikse update toe. De belangrijkste verbetering is het aanzienlijk grotere oppervlak van de helmschaal waarop nu getest mag worden. Het is daarom praktisch niet meer mogelijk om de schaal specifiek op duidelijk gedefinieerde testpunten te verstevigen. Kortom, de helm moet nu ‘overal’ veilig zijn.

De lagere en ook hogere impactsnelheden in vergelijking met ECE 22.05 zijn verdere constructieve uitdagingen. Hetzelfde geldt voor de roltest, die zowel voor- als achterover wordt gedaan. Dit verbetert niet alleen de veiligheid, maar ook het comfort, omdat het niet langer voldoende is om het kinbandje zo te positioneren dat deze niet meer over de kin glijdt (wat er in het verleden vaak toe leidde dat sommige kinbandjes te dicht op het strottenhoofd zaten). De ontwerpers moeten nu veel meer denkwerk verrichten om de kinband op een verstandige manier te positioneren. Daarnaast zijn er nog veel meer nieuwe testvereisten, waarvan de meeste zeer nuttig zijn voor de uiteindelijke koper.

Welke precies en welke elf systeemhelmen we getest hebben? In MotoPlus 13/2024 lees je er alles over!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Piaggio presenteert nieuwe MP3 310

Piaggio presenteert nieuwe MP3 310

27 september, 2024

Scooterfabrikant Piaggio heeft haar nieuwe MP3 310 gepresenteerd. Deze nieuwe uitvoering van de driewieler heeft ...

Overig nieuws