Premium

Interview Toprak Razgatlioglu: de meest talentvolle Superbike-coureur ooit?

Toprak Razgatlioglu is beslist een van de meest getalenteerde Superbike-coureurs ooit. De 27-jarige Turk is agressief, onverschrokken en heeft de gave de grenzen van wat met een motor mogelijk schier eindeloos op te rekken. Maar hoe is dat zo gekomen?

Arif Razgatlioglu is een gevierd stuntrijder en coureur in Turkije, een flamboyante landelijk bekende persoonlijkheid. Twee zoontjes heeft de man met het matje vaak om zich heen zwermen als hij het publiek vermaakt met zijn wheelies en kunst- en vliegwerk. De kleine, tengere Toprak kijkt de kunsten af en is duidelijk meer bedreven in het trekken van wheelies dan zijn oudere broer. Vader Arif herkent het talent en heeft een plan voor Toprak. Een jaar of twintig later kijkt die terug op die tijd. “In mijn herinnering heb ik altijd motor gereden”, vertelt Toprak. die een artiest is, maar tegelijkertijd ook een rustige jongeman die zijn aanwezigheid niet altijd hoeft te benadrukken. “Ik reed altijd op een PW50 rond, totdat m’n vader zei ‘en nu gaan we wedstrijden rijden’. Ik was een jaar of zes, zeven en we gingen crossen, 50 cc, 65 cc, 85 cc. En daarna zei hij ‘en nu gaan we racen’. Ik dacht ‘misschien een 125 of een 250’, maar hij zei meteen ‘het wordt een 600’. Ik was 11, 12 jaar… Ik kon maar met één voet bij de grond. Op een vrijdag mochten we na de training blijven rijden. Ik had m’n knie nog niet aan het asfalt gekregen en toen we gingen trainen, gebeurde het… Dat gevoel, dat was ongelooflijk. Ik ben het nooit vergeten.”

Het is het begin van een succesvolle racecarrière voor Toprak. In MotoPlus 13/2024 vertelt hij over het verdere verloop van zijn carrière, de overstap van Yamaha naar BMW en zijn MotoGP-test met Yamaha. Nog geen abonnement, maar wel elke twee weken een nieuwe editie op de deurmat? Klik dan gewoon even hier

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Het MotorRijwiel 190 is uit!

Het MotorRijwiel 190 is uit!

28 juni, 2024

Dat de Husqvarna 112TV een bijzondere machine is staat buiten kijf, maar dat de Zweedse motorfiets uit 1935 zelfs ...

Overig nieuws