Nieuws

MV Agusta verder met Russisch kapitaal

Het is nooit rustig bij MV Agusta, dat echter in 2016 misschien wel één van z’n meest roerige jaren ooit beleefde: slechts ternauwernood werd een faillissement afgewend, de relatie met investeerder Mercedes werd volledig verstoord en een derde van het personeelsbestand moest worden geschrapt. Maar er gloort licht aan de horizon: “We hebben 47% minder vaste lasten”, aldus MV Agusta CEO Giovanni Castiglioni. “Sinds september loopt alles weer volgens plan en bouwen we 400 motoren per maand, ons productiedoel op jaarbasis bedraagt zo’n vijfduizend motorfietsen.”
Van de ooit beoogde 20.000 motoren per jaar is blijkbaar afscheid genomen, desondanks is er nog wel altijd behoefte aan vers kapitaal. En ook daarin is inmiddels voorzien, want investeringsmaatschappij Black Ocean heeft een derde van Castiglioni’s MV-holding overgenomen. Dat bezat 75% van het MV’s aandelenpakket, de overige 25% is nog altijd in bezit van Mercedes AMG. Achter Black Ocean gaat voornamelijk de familie van de Russische oliemiljardair Rashid Sardarov schuil, die zich tot de persoonlijke vriendenkring van Poetin mag rekenen. Iets waarin Castiglioni overigens geen probleem ziet, het betreft namelijk een familie met “affiniteit voor motorfietsen”, die bovendien ook in andere ondernemingen investeert.
Castiglioni zelf heeft dus nog altijd het meerderheidsbelang in MV Agusta en geeft enigszins inzicht in de te varen koers voor de komende jaren. Het modelpallet zal worden verkleind, onder meer de Rivale en Stradale 800 verdwijnen uit het programma, de omschakeling naar Euro4 is wat betreft de driecilinders al klaar en aan de viercilinder wordt momenteel hard gewerkt. Verder blijft MV Agusta zich als high-end en exclusief merk presenteren. “Onze motoren zijn duurder, maar dat prijsverschil wordt gerechtvaardigd door de duurdere componenten en hoogwaardige afwerking. Precies wat onze klanten willen!”

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Yamaha teaser YZF-R9

Yamaha teaser YZF-R9

6 oktober, 2024

Begin dit jaar werd bekend dat de Yamaha R6 afgelost gaat worden door de nieuwe R9. Op 9 oktober moet er meer ...

Overig nieuws