Motorkleding reinigen
Ook de kledingoutfit is na een seizoen flink doorrijden zeer waarschijnlijk wel toe aan wat extra aandacht. Iedereen weet wat een volledige uitrusting kost en slecht onderhoud heeft op kleding niet alleen een nadelige invloed op de levensduur, ook op de werking ervan. Vuil en stof beïnvloeden bijvoorbeeld de werking van het membraan. Bespaar je dus de ergernis van poreus geworden leer, een muf ruikende helm en laarzen en vastgekoekte insecten op kleding en helm, die er maar niet meer af willen.
Te beginnen met de helm. De buitenkant en vizier reinig je met lauwwarm water, de binnenvoering was je simpel met de hand of in de wasmachine. Mocht deze laatste niet uitneembaar zijn, behandel de binnenvoering dan met een speciale spray.
Leer is bijzonder gevoelig voor smeer. Sterk vervuilde oppervlakken behandel je eerst met een warme natte zeem, hardnekkig vervuilde delen laat je eerst een tijdje inweken. Niet alle leren pakken mogen in de wasmachine, kijk daarom altijd naar het wasvoorschrift van de fabrikant. Bij twijfel de boel met de hand wassen, in combinatie met een speciaal (leer)wasmiddel.
De meeste textiel outfits mogen gewoon in de wasmachine, kijk desondanks voor de zekerheid naar het wasvoorschrift. Voor de outfit de machine in gaat eerst de zakken leegmaken, protectoren verwijderen en stevig vervuilde plekken voorbehandelen. Vervolgens weinig speciaal wasmiddel gebruiken (zeker geen wasverzachter) en het pak bij een lage temperatuur wassen. Bij twijfel kun je de hulp van een wasserij inschakelen, is in principe echter absoluut niet nodig.
Tijd om de spullen op te bergen. Wanneer je de boel zelf hebt gewassen, wees er dan bedacht op dat je kleding echt volledig droog is. Het liefste bij kamertemperatuur of lekker in een warm (najaars)zonnetje. Laat de spullen liever één of twee dagen te lang, dan een paar uur te kort drogen, want resterend vocht kan funest zijn bij de opslag.
Een regelmatige behandeling met leerolie of een ander specialistisch onderhoudsproduct behoort bij leren kleding tot het verplichte repertoire. Wil je je pak additioneel impregneren, dan moet deze extra (eveneens dunne) laag nog voor de laatste onderhoudslaag worden aangebracht. Bij textielkleding is het sowieso raadzaam, zeker na één of meerdere wasbeurten, om deze regelmatig met een impregnerende spray te behandelen, omdat die de water- en vuilafstotende werking sterk bevordert. Ook hier moet je wel de voorschriften van de verschillende fabrikanten in acht nemen.
De bergplaats aansluitend moet droog, donker en koel zijn. Dit om vocht te vermijden, verkleuring te voorkomen en motten te weren. Een goed en plaats besparend alternatief is de speciale vacuümzak. Leren pakken en jassen hang je het beste weg omhuld met een ademende hoes eromheen. Laarzen kun je voor het wegzetten voor de zekerheid het beste voorzien van een paar ouderwetse mottenballen. En desgewenst met een paar laarzenspanners erin, al is dat over het algemeen niet nodig.