Nieuws

Husqvarna lanceert nieuwe Vitpilen 801

Hij zit er al even aan te komen, de Husqvarna Vitpilen 801, maar inmiddels is de nieuwe naked officieel gepresenteerd. 

Grootste verschil met de voorgaande Vitpilen 701 is dat de dikke eencilinder heeft plaatsgemaakt voor een 799cc paralltwin van zusterfabrikant KTM. Die kennen we van de 790 Duke en levert in de Vitpilen 801-configuratie een gezonde 105 pk vermogen bij 9.250 toeren en 87 Nm koppel bij 8.000 toeren. Een flink verschil dus met de 75 pk en 71 Nm van de 701-eencilinder.

Ook nieuw is een uitgebreid elektronicapakket met de rijmodi Rani, Street en Sport en een optionele Dynamic-mode. Verder aan boord hellingshoekgevoelige ABS en tractiecontrole, een quickshifter en ride-by-wire met instelbare gasrespons. Informatie over de hulpsystemen wordt weergegeven op een 5 inch TFT-scherm met smartphone-connectiviteit, waardoor middels de Husqvarna-app bijvoorbeeld tun-by-turn-navigatie mogelijk is. 

De paralleltwin is een dragend onderdeel van het frame van chroommolybdeen stalen buis. Voor en achter wordt de Vitpilen 801 wordt afgeveerd door instelbare WP APEX-vering met 140 millimeter veerweg en 150 millimeter achter. Om de 17 inch gietwielen zien we Michelin Road 6 banden en dat geeft meteen ook het gebruiksgebied van de Vitpilen 801 aan, want anders dan broer Svartpilen 801, die met zijn scrambler-looks en ander schoeisel ook niet vies is van een gravelpad, is de Vitpilen een asfaltvreter pur sang. 

Net als bij die Svartpilen 801 priemt ook bij de Vitpilen de dikke uitlaatdemper eigenwijs naast het zadel omhoog. Wel is het silhouet als geheel, mede ook door het lager geplaatste stuur, net even wat sportiever. De zit lijk evenwel minder uitgestrekt te zijn dan op de 701-voorganger die wat dat betreft best extreem was. Gebleven is uiteraard de kenmerkende ronde koplamp, maar deze is wel voorzien van een volledig nieuwe opzet met een bi-led-projector en een separate led-ring. 

De nieuwe Vitpilen 801 wordt leverbaar in geel en grijs, de prijs wordt op een later moment bekendgemaakt. Binnenkort lees je in MotoPlus al de eerste test van de nieuwe Husqvarna.  

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws