Nieuws

Husqvarna 112TV: de Zweed die zijn tijd ver vooruit was

Compleet onwetend koopt Martin Hörleinsberger een Husqvarna 112TV uit 1935. Hij duikt in de geschiedenis van de motor en leert dat zijn nieuwste aanwinst zijn tijd zo ver vooruit was dat hij de Zweedse wereldkampioen motorcross Rolf Tibblin zelfs in 1962 en 1963 nog naar de overwinning voerde.

“Deze motorfiets heeft mij gevonden”, begint Martin Hörleinsberger zijn relaas over de Husqvarna 112TV. Gezien alle feiten die hij vervolgens opdreunt, verwijzen we deze uitspraak zeker niet direct naar het rijk der fabelen. Als 57-jarige is hij al 45 jaar motorliefhebber in hart en nieren en sinds de jaren tachtig is hij actief met klassiekers. Toch heeft hij aanvankelijk helemaal niets met het Zweedse merk Husqvarna. Als geboren Oostenrijker ligt zijn aandacht natuurlijk bij Puch en KTM. Tot Martin, op een restauratieseminar in 2016, een ontmoeting heeft met Friedrich Knudsen. Die vertelt hem over een Husqvarna Model 180 uit 1927 die al twintig jaar in de kelder van zijn huis is opgeslagen en waarvan de restauratie meerdere keren is onderbroken. Martins interesse is gewekt en hij besluit Knudsen thuis op te zoeken om het verhaal achter de Husqvarna tot op de bodem uit te zoeken. “Ik zat drie uur in de woonkamer zonder ook maar een spoor van een motorfiets te zien.” De reden voor het lange wachten? “Knudsen en zijn vrouw zijn er niet zeker van of Martin dit project wel kan afmaken. In de daaropvolgende uren weet Martin zich over tuigend als uiterst vakkundig neer te zetten door alle restauratieprojecten te benoemen die hij al eerder tot een goed einde bracht.

Uiteindelijk slaagt Martin er toch in om Knudsen en zijn vrouw te overtuigen en mag hij de 112TV restaureren. Hoe dat ging en wat de Husqvarna technisch zo bijzonder maakt, dat lees je in Het Motorrijwiel 190. Nog geen abonnee, maar wel interesse? Klik dan hier.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws