Nieuws

Eicma 2023 – Suzuki GSX-8R

Na de GSX-8S, V-Strom 800DE en recentelijk ook de standaard V-Strom 800 past een sportiever model natuurlijk perfect in de optelsom rond Suzuki’s eind vorig jaar gepresenteerde 776 cc staande twin. Entree Suzuki GSX-8R, het vierde model op basis van de nieuwe krachtbron.

Qua looks houdt de ‘R’ met zijn sportjasje een beetje het midden tussen de nadrukkelijk sportieve R7 van Yamaha en de wat dat betreft iets gematigder Kawasaki Ninja 650. Belangrijk verschil met de R7 zijn de boven de kroonplaat gemonteerde clip-ons van de nieuwe Suzuki. Die maken de zitpositie iets toegankelijker dan die van de Yamaha. De hele aankleding er omheen is wel weer aanstekelijk sportief, met het neusje als meest nadrukkelijke knipoog naar de vroegere GSX-R-lijn. Net als bij de GSX-8S naked (lees hier de eerste test) zijn ook hier de koplampen gestapeld.

Beide modellen delen dezelfde krachtbron en ook dezelfde specificaties. De twin met zijn 270-graden-krukas, waardoor ‘ie loopt en klinkt als een V-twin is in deze GSX-8R dus ook goed voor 83 pk vermogen bij 8.500 toeren en 78 Nm koppel bij 6.800 toeren. Overigens komt er ook een 35-kW-variant voor het A2-rijbewijs.

De sportieveling deelt ook het elektronicapakket met de naakte evenknie. Het omvat verschillende rijmodi, tractiecontrole, ABS uiteraard en een quickshifter met blipper-functie. De elektronica-settings zijn vanaf het stuur te bedienen en worden weergegeven op een 5” TFT-display.

Ook frame en swingarm kennen we van de GSX-8S, maar waar KYB-vering de 8S afveert heeft Suzuki bij de 8R gekozen voor veerelementen van Showa, waarbij achter de veervoorspanning verstelbaar is.

De nieuwe GSX-8R staat komend jaar in drie kleuren bij de dealer: blauw, zilver en zwart. De prijs wordt op een later moment bekendgemaakt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Piaggio presenteert nieuwe MP3 310

Piaggio presenteert nieuwe MP3 310

27 september, 2024

Scooterfabrikant Piaggio heeft haar nieuwe MP3 310 gepresenteerd. Deze nieuwe uitvoering van de driewieler heeft ...
Waterdichte reisgenoot

Waterdichte reisgenoot

26 september, 2024

Het Duitse Ortlieb heeft haar portfolio onlangs uitgebreid met deze nieuwe Duffle RC, een zeer degelijke reistas ...

Overig nieuws