Nieuws

Eicma 2023 – Honda CBR600RR

Het is officieel: nadat de CBR600RR in 2017 van het Europese toneel verdween, maakt het in 2024 haar comeback. En dat doet ‘ie niet met half werk, de Japanse supersport staat er scherper bij dan ooit!

In Japan en Thailand werd de CBR600RR al in 2021 geherintroduceerd en al langer gingen er daarom geruchten rond dat de supersportmachine ook in Europa weer voet aan wal zou zetten. Zeker na de revival van het sportieve middensegment. Inmiddels is er dus de bevestiging, de 600RR komt terug. En als vanouds met een 599cc vier-in-lijn in het vooronder, met een maximum vermogen van 89,0 kW (121 pk) bij 14.250 toeren en 63 newtonmeter koppel bij 11.500 tpm.

De rijklaar 193 kilo wegende RR is daarbij nu uitgerust met onder meer ride-by-wire (van de RC213V-S) en een zes-assige IMU, die aan de basis staan van een heel regiment aan elektronische snufjes. Het complete pakket, dat grotendeels is overgenomen van de Fireblade, omvat onder meer drie voorgeprogrammeerde rijmodi en twee vrij programmeerbare User-modes, vijf motormappings, negenvoudige tractiecontrole (uitschakelbaar), drie motorrem niveaus en een wheeliecontrole met drie standen.
Ook is de RR standaard uitgerust met een overzichtelijk TFT dashboard, elektronische stuurdemper, quickshifter en – uiteraard – hellingshoekafhankelijk ABS. Het vernieuwde systeem vervangt de voorgaande gecombineerde rempartij en is volgens Honda 2,5 kilo lichter.

Op chassisgebied is het het bekende verhaal. De basis wordt gevormd door een aluminium brugframe, dat aan voor- en achterzijde is afgeveerd met volledig instelbare Showa-veercomponenten. Verder dubbele Ø 310 mm schijfremmen aan de voorzijde met vierzuigerremklauwen en een Ø 220 mm achterschijf met enkelzuigerremklauw.

Standaard al een behoorlijk rijk aangeklede machine, waarvoor Honda desondanks twee optiepakketten heeft ontwikkeld: de Racing Pack en Comfort Pack. Beide uiteraard gevuld met opties die het inzetgebied benadrukken waaraan ze hun naam danken. Voor racefanaten is er bovendien ook nog een niet voor de openbare weg gehomologeerde HRC Race Kit met onder meer een nieuwe ECU, andere kabelboom en raceuitlaat. Net als alle sportfietsen uit de Honda-stal is de CBR600RR verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en de bekende HRC-uitvoering.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Piaggio presenteert nieuwe MP3 310

Piaggio presenteert nieuwe MP3 310

27 september, 2024

Scooterfabrikant Piaggio heeft haar nieuwe MP3 310 gepresenteerd. Deze nieuwe uitvoering van de driewieler heeft ...
Waterdichte reisgenoot

Waterdichte reisgenoot

26 september, 2024

Het Duitse Ortlieb heeft haar portfolio onlangs uitgebreid met deze nieuwe Duffle RC, een zeer degelijke reistas ...

Overig nieuws