Nieuws

Britse politie zet BMW M1000RR in

In het Britse North Yorkshire zou je deze snelle jongen zomaar in je spiegel kunnen zien opduiken en da’s dan waarschijnlijk geen goed nieuws. De North Yorkshire Police heeft deze 212 pk sterke BMW M1000RR namelijk sinds kort in gebruik. De Duitse superbike wordt daar ingezet om het publiek bewust te maken van verkeersveiligheid.

“Onze nieuwste motor om de wegen veiliger te maken”, kopte het persbericht van de North Yorkshire Police half augustus. Dat deze politiemotor een BMW is, is op zich niets bijzonders, want BMW motorfietsen worden al tientallen jaren beschouwd als de standaard voor overheden wereldwijd. Het gaat echter vaak om RT-modellen met boxermotoren…. Maar de machine die onlangs werd gepresenteerd door North Yorkshire Police is natuurlijk honderd keer spectaculairder dan een BMW R1250RT. Het is de duurste uitvoering op basis van de huidige BMW superbike S1000RR. Opgewaardeerd met lichtgewicht carbon onderdelen en andere M componenten kost de M 1000 RR vanaf 39.800 euro (prijs in Nederland).

De North Yorkshire Police heeft deze BMW M1000RR echter niet gekocht – althans tot nu toe – maar alleen geleend voor testdoeleinden. Niet om actief snelheidsovertreders te achtervolgen – hoewel de neongeel gekleurde politie-uitmonstering precies dat wel uitdraagt – maar om het gesprek aan te gaan met motorrijders.

Inspecteur Clive Turner van de verkeerspolitie in North Yorkshire lichtte het spraakmakende optreden met de BMW M1000RR als volgt toe: “We verwachten dit weekend weer veel verkeer op de landwegen in onze mooie regio. Dit is een van de maatregelen die we hebben genomen om de motorgemeenschap aan te spreken en mensen aan te moedigen om vooral verstandig te rijden.” “Minder risico voor meer plezier”, is de boodschap van de North Yorkshire Police aan alle weggebruikers, vooral die op twee wielen. Volgens de statistieken zijn motorfietsen onevenredig vaak betrokken bij ongevallen: 12 procent van de verkeersongevallen en zelfs 20 procent van de dodelijke ongevallen – tegenover slechts ongeveer één procent van alle verkeersongevallen (cijfers voor Groot-Brittannië, 2021).

En het startnummer 50 op de BMW M1000RR van de North Yorkshire Police? Het is het nummer van de Franse motorcoureur Sylvain Guintoli. Door zijn optredens in het Britse Superbike-kampioenschap (met Suzuki) werd Guintoli een publiekslieveling in Groot-Brittannië. Zijn grootste sportieve succes was echter de WK Superbike-titel in 2014 (met Aprilia). Blijkbaar heeft Guintoli dus ook fans in de gelederen van de North Yorkshire Police.

Overigens is de BMW M1000RR niet het eerste ongebruikelijke voertuig waarmee North Yorkshire Police internationaal de krantenkoppen haalt. Sinds 2023 is er ook een Kawasaki Ninja H2 SX in gebruik, als civiele videomotorfiets in origineel Kawasaki-groen, maar met verborgen geïntegreerde blauwe lichten. En met 200 supercharged pk’s.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Kofferset voor R1300GS

Kofferset voor R1300GS

14 september, 2024

Een reisbeest pur sang als de BMW R1300GS kan eigenlijk niet zonder kofferset. Vond klaarblijkelijk ook Wunderlich, ...
Toppak van Touratech

Toppak van Touratech

13 september, 2024

De naam Compañero is al sinds jaar en dag bekend in het Touratech-gamma, met deze Rambler Pro-uitvoering voegt de ...
Eerste test: Segway E300SE

Eerste test: Segway E300SE

12 september, 2024

Segway kennen we als merk sinds 2001 van de opmerkelijke zelf-balancerende tweewieler HT. De laatste jaren timmert ...

Overig nieuws