Van Hilst RC181-replica
Beeldend ‘kunstemaker’ Hans van Hilst uit het Vlaamse Lochristie heeft enkele jaren geleden al eens twee ‘nep-motoren’ gemaakt: een Hanes boardtrackracer en een Notron. Twee kunstwerken gemaakt van allerlei restmaterialen, die in MotoPlus 18/2015 te zien waren. Afgelopen zomer stelde Van Hilst zijn nieuwe kunstwerk voor: een RC181-replica.
Hans van Hilsts nieuwste motorcreatie lijkt op het eerste gezicht als twee druppels water op de legendarische Honda RC181 500 cc wegracer waarmee Mike Hailwood en Jim Redman in 1966 en 1967 meereden in de GP’s. Maar schijn bedriegt, het is namelijk een ‘RC181 bis’. Van Hilst: “Het uitgangspunt was om een icoon uit de motorgeschiedenis, een motor die zowel onbetaalbaar is, als onverkrijgbaar, toch zo getrouw mogelijk na te maken zonder gebruik te maken van ‘echte’ motoronderdelen. De uitdaging was om dit te doen met materiaal dat me niets gekost heeft, onder andere papier-maché, stofzuigerbuizen, stukjes hout, metalen boutjes en moertjes. Plus een hoop denk-, pas-, en meetwerk.” De bougiedoppen zijn bijvoorbeeld kurken van wijnflessen die in een vorm geslepen zijn. Vervolgens trok Van Hilst er de binnenband van een koersfiets overheen. Zelfs de velgen en spaken zijn van restmaterialen. Van Hilst – een kunstenaar èn motorliefhebber die in het verleden ook zelf echte caféracers heeft gebouwd – werkte op basis van foto’s en van de maten van bestaande featherbed-frames.
Hoeveel mensen denken dat deze kunst-RC181 eigenlijk echt is? Van Hilst: “Ik krijg dat toch wel veel te horen. In eerste instantie zeg ik er dan niets over, maar als ik de toeschouwers meer uitleg geef, dan begrijpen ze het. Maar vrijwel iedereen staat in eerste instantie toch op het verkeerde been. Ik heb er 5 tot 6 maanden aan gewerkt. ER ging vooral veel tijd zitten in het gebruik van restmaterialen. Letterlijk alles is met beperkte middelen gemaakt en heb dus moeten bedenken hoe ik dat zou doen.”