Nieuws

Roadbook-tour Rondje Utrecht

Het is voor veel toerfanaten prettig als een route centraal gelegen is, dan kun je die immers op een zomerse dag even rijden. In dat geval is deze tocht ideaal, want die loopt over een deel van de Utrechtse Heuvelrug, door het rivierengebied en langs de luxe huizen van de Vecht. Veel afwisseling dus in het hart van Nederland!

Het beginpunt van de route bevindt zich in Veenendaal, vlakbij de A12. Zodra je de stad uit bent, rij je direct het groen van de Veluwe in, een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. In de voorlaatste ijstijd (Saalien) stuwde het landijs zand en stenen op tot wat nu de Utrechtse heuvels zijn. Daardoor is het geologisch een waardevol gebied. Omdat het nog steeds een groot bosgebied is, dat aansluit op de Veluwe, is het ook ecologisch van groot belang.
Ook de rivieren spelen een belangrijke rol in dit gebied. Daarom ontkomen we ook nu niet aan een paar pontjes. Het eerste is bij Ingen en draagt de naam Geldersweert. Deze naam refereert aan het kasteel Geldersweert dat ooit in de uiterwaarden van de Nederrijn stond.

Niet alles in deze omgeving is oud. Zo is in 2004 het gemeentehuis van de gemeente Buren gebouwd naar een ontwerp van Alberts & Van Huut. Dit gebouw is ontworpen in de antroposofische stijl die ook bekend is van De Scheg in Deventer en het Gasuniegebouw in Groningen. Het gebied waar je nu rijdt, ligt tussen de Lek en de Linge en is duidelijk meer open dan het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug. In Leerdam stuit je vervolgens op een watertoren uit 1929, die sinds kort dient als woonhuis en werkplek voor een ontwerper. Je kunt je alleen maar voorstellen wat voor fantastisch uitzicht je op de top moet hebben.

De route gaat verder door het rivierengebied en komt door Nieuwpoort. Met zo’n vijftienhonderd inwoners is dit een van de kleinste vestingstadjes van Nederland. Met in het achterhoofd dat er ruim 120 monumenten zijn, besef je wel dat de tijd hier heeft stilgestaan. Samen met Schoonhoven (aan de overzijde van de Lek) was Nieuwpoort ooit de sleutel tot het machtige graafschap Holland.
Het wordt tijd voor het eerste MotoPlusPunt van de dag en daarvoor ga je met een pontje de Lek over, waar zich aan de overkant Brasserie en Cafetaria de Veerpoort bevindt.

Zodra je weer op weg bent, zie je al snel de watertoren in Lopik, die eveneens is omgebouwd tot woongebouw. Maar in tegenstelling tot de toren van Leerdam zijn hier zes woningen en een B&B in gemaakt. Om dat mogelijk te maken, is het uiterlijk van de toren flink veranderd. Er zijn een liftschacht, trappen en balkons gemaakt en er zijn ramen in de gevel gemaakt.
In Breukelen ga je met een klein bruggetje de Vecht over. Aan de overzijde rij je bijna bij landhuis Gunterstein naar binnen. Sinds 1300 staat hier al een kasteel, maar het gebouw dat er nu staat is de derde versie. Omstreeks 1680 werd het huidige gebouw ontworpen en gebouwd door de familie Dortsman, die het kasteel nog altijd bewoond.

In deze omgeving zijn veel van dit soort mooie gebouwen te vinden. Vaak vinden ze hun oorsprong in rijke Amsterdammers die aan de oevers van de Vecht stukken grond kochten om er zomerverblijven te stichten. Een van de meest bekende buitenplaatsen is wel Nijenrode. Dit monumentale gebouw aan de overzijde van de Vecht is in gebruik als Nyenrode Business universiteit. Het kasteel is (voor zover bekend) het enige met een handbespeeld carillon en een eigen beiaardier.

Na alle geschiedenis wordt het tijd voor wederom een MotoPlusPunt, dat zich op een modernere locatie bevindt: Vliegveld Hilversum. Op het vliegveld zijn drie gras-landingsbanen die worden gebruikt voor onder andere vlieglessen, zweefvliegtuigen, parachutespringen en kleinere gemotoriseerde vliegtuigjes. Er is dus altijd wel verkeer op de banen en in de lucht. Vanaf het terras van het restaurant heb je daar goed zicht op.
De laatste etappe begint met een stukje door Het Gooi en even na Baarn is er nog een leuk dijkweggetje langs de Eem. Rondom Bunschoten is duidelijk te zien dat je door een veengebied rijdt dankzij de vele sloten en rechte kavels. Ten zuiden van Nijkerk zijn er minder sloten en zijn de percelen anders van vorm. Een teken dat je op het zand en de uitlopers van de Veluwe bent beland. Na bijna 170 kilometer eindigt deze roadbook-tour bij De Goudreinet in Barneveld.

Gerelateerde artikelen