Nieuws

Roadbook-tour – Achterhoekse silotour

Dat onze eigen Achterhoek een mooi gebied is, weten veel mensen al wel. Maar dat de regio artistiek gezien de laatste jaren ook naar een hoger niveau is getild, is waarschijnlijk wat minder bekend. Er zijn namelijk tien silo’s en andere gebouwen door kunstenaars onder handen genomen: Silo Art. Wij rijden er langs!

De tien projecten zijn echte kunstwerken, die het verhaal van de Achterhoek vertellen. Er bestaat al een autoroute die de kunstwerken met elkaar verbindt, maar voor deze route loopt natuurlijk over de leuke motorweggetjes die de Achterhoek rijk is. Een echte win-win-situatie.
Het beginpunt ligt vlak bij de Duitse grens: Broods in Zeddam. Vanaf het terras heb je, onder het genot van een versgebakken broodje, uitzicht op het heuvelachtige Montferland. Vanaf daar kom je bijna meteen langs een van de grootste kunstwerken. De drie opslagsilo’s hebben namelijk een totale oppervlakte van 600 vierkante meter! Op de middelste silo is een patrijs afgebeeld in een fleurig en vruchtbaar landschap, met een oude molen die vroeger in dit gebied stond. Het zeer realistische kunstwerk in Sinderen (‘t Vriezelerdiekske) laat het kleine van het landschap in het groot zien, aldus de kunstenaar.

De volgende silo art bevindt zich bij boerderij ’t Westendorp in Aalten, en is vanaf de weg niet te zien. Het is echter toegestaan om het erf op te lopen om het te bekijken. Ze staan verscholen achter een speciale brievenbus voor ‘hoge rekeningen’.
Na deze culturele indrukken wordt het tijd voor de inwendige mens. Daarvoor kun je terecht bij Keltisch Koffiehuis Rosenhaege, gelegen in een prachtig aangelegde tuin. De mogelijkheden voor een lunch zijn beperkt, maar de scones zijn erg aan te bevelen.

De route gaat verder naar Winterswijk, maar voor we langs het volgende kunstwerk rijden, komen we langs de steengroeve. In deze daggroeve wordt nog steeds kalksteen gewonnen en het is een plek waar veel geologische vondsten worden gedaan. Elke zomer vinden er in de openlucht theatervoorstellingen plaats in de groeve. Dit zorgt voor een heel bijzondere atmosfeer.
Op de rand van de steengroeve staan de silo’s met een kunstwerk genaamd Modern Stilleven. Het is een verwijzing naar alles dat deze plek te vertellen heeft: de geschiedenis, maar ook het produceren van voedsel en de mooie plek om te recreëren.

Bij de Koeientuin Kraanswijk in Groenlo kijkt een ontspannen koe je aan. Dit is slechts een van de drie beschilderde silo’s aldaar. Een tweede is eveneens vanaf de openbare weg te zien, maar voor de derde moet je een afspraak maken of verblijven bij de Koeientuin. Het laatste kunstwerk voor wederom een pauze is niet verstopt, maar staat in de volle pracht direct langs de weg bij Beltrum. De afbeeldingen van ‘het bloemenmeisje’ verwijzen naar het leven in het dorp, met onder meer het bloemencorso en de survivalrun.
Op het tweede MotoPlusPunt dwalen de geesten van de Witte Wieven rond, maar je kunt er veilig genieten van koffie of een lunch. Het laatste deel van de route gaat richting Lochem waar een wand van 1.300 vierkante meter is omgevormd in een indrukwekkende muurschildering. De silo wordt gebruikt voor de opslag van graan en dat is ook in het kunstwerk verwerkt. Het is een verwijzing naar het Landgoed Verwolde en het hooien voor de koeien.

Naast alle enorme schilderingen is er meer te zien. In Hengelo (Gld) staat een kunstwerk van een oude BSA crossmotor. Dit is geplaatst naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de stichting HAMOVE die de legendarische wegraces in Hengelo organiseert. De laatste beschilderde silo staat in Doetinchem. Daar is op een bedrijf voor huisdiervoeding een gigantische hond geschilderd, die al van heel ver te zien is. De route eindigt bij restaurant de Groeskamp in Doetinchem, vlak bij de A18. Dit is tevens een locatie waar rijexamens worden afgenomen. De kans dat je de nieuwe generatie motorrijders tegenkomt, is dus best groot.

Gerelateerde artikelen