Nieuws

Producttest 9 midlayers

Oké, bovenstaande wijsheid gaat natuurlijk niet altijd op. Met betrekking tot motorrijden onder koude omstandigheden echter, is een tweede laag tussen onderkleding en jas echter goud. Die tweede laag heette vroeger trui of thermojack, maar tegenwoordig midlayer. Wij hebben negen van deze sterk isolerende lagen onder de loep genomen!

Niet zo lekker dan er op mooie heldere dagen in de herfst of winter nog even met de motor op uit trekken. De temperatuur laat zich dan weliswaar doorgaans niet van z’n meest zonnige kant zien, maar daar kun je je tegenwoordig prima op kleden, getuige onder meer de negen midlayers die we vandaag onder de loep nemen. Een populaire benaming voor het bekende thermojack met een sterk isolerende werking, die de lichaamswarmte zoveel mogelijk vasthoudt.

Deze Engelse term betekent letterlijk niets meer of minder dan ‘tussenlaag’. En dat tussen slaat dan weer op het feit dat een midlayer wordt gebruikt tussen de baselayer (ofwel basislaag), de thermolaag die je direct op de huid draagt, en de jas. Hoewel elk van de geteste exemplaren oogt als een gewone jas, zijn ze feitelijk wel meer dan dat. Er worden iets meer specifieke eisen aan gesteld vooral. Enerzijds moet een midlayer voldoende beweging toelaten, vooral op de rug met gestrekte armen, en mag dus niet te stijf zijn. Hij moet optimaal isoleren, maar tegelijkertijd ook niet de volumineus zijn, omdat ‘ie anders niet onder je motorpak past. De kraag moet comfortabel dragen in combinatie met pak en helm, en ook aan maat en proporties worden andere eisen gesteld in vergelijking met een reguliere jas. En zeker aan de voorzijde moet een midlayer ook een weerwoord hebben tegen de rijwind.

Wat de vulling betreft vertrouwen de meeste fabrikanten op synthetische vezels (doorgaans polyester): de watten drogen snel en zijn bovendien goedkoop. Dons (alleen gebruikt door Rukka) daarentegen heeft een betere verhouding tussen gewicht en isolerend vermogen, kan zeer klein worden samengeperst, maar is ook duurder en houdt niet zo van nattigheid.
Net als bij de basislaag is het belangrijk dat vocht naar buiten wordt afgevoerd, maar dat warmte binnen blijft en wind buiten. Op de volgende pagina’s lees je welke jas dit het beste doet.

Zo testen we
Bijna iedereen op de redactie gebruikt er regelmatig een: een midlayer onder de combi, een midlayer tijdens de dagelijkse wandeling, een midlayer ’s avonds bij het kampvuur. Een behoorlijk breed inzetbaar kledingstuk dus, waarvan we er negen tijdens de jaarlijkse herfsttoertocht uitgebreid hebben getest.

Toegegeven, het zat ons behoorlijk mee tijdens deze herfstrit. We hebben het wel eens veel kouder gehad, wat best praktisch was geweest voor het testen van het isolerend vermogen van de jassen. Sterker nog , we hebben uitstapjes gehad waar we drie jassen over elkaar hadden kunnen dragen, om vervolgens nog steeds te vernikkelen van de kou. Dit keer trakteerde de Vogezen, waar deze test plaatvond, ons eind oktober op temperaturen in de dubbele cijfers. Maar wat moet gebeuren, moet gebeuren, dus ritsten de testrijders hun standaard thermovoering uit het textielpak om niet in hun eigen zweet te verdrinken.

Zweet is hierbij een goed sleutelwoord, want onder de gegeven omstandigheden kon het ademend vermogen heel goed worden bepaald. Al in de ochtend, toen elke tester de respectieve midlayer voor overdag kreeg toegewezen, kreunden met name de eerste warmbloedigen onder ons al over de soms duidelijk zeer goede thermische prestaties. De winderige en koelere hoogten die we tijdens de verschillende dagtochten voor de voeten kregen, in combinatie met andere afwisselende activiteiten zorgden echter ook voor voldoende klimatologische afwisseling en daagden de jassen behoorlijk uit. Van het warme café naar winderige paswegen naar zweten in de zon tijdens de fotoshoot. En van een museumbezoek in de vooravond tot een nachtrit in de koude, natte omstandigheden terug naar het hotel. De midlayers kregen het allemaal voor de kiezen, waarbij eventuele sterke en zwakke punten zich dan makkelijk kenbaar maken. Ondanks de vele testers en nog meer jassen (die er verbazingwekkend hetzelfde uitzien wanneer ze in een gigantische doos door elkaar liggen) vormen de verschillende indrukken toch een behoorlijk homogeen beeld.

Zoals gangbaar bij alle producttesten wordt aan de hand van meerdere criteria het eindoordeel bepaald. Daarbij kunnen, eveneens zoals gebruikelijk, in totaal maximaal honderd punten worden behaald. De meeste punten, 35 in totaal, zijn te behalen op het onderdeel ‘functie’. Ofwel hoe goed is de isolerende werking en algemene thermische huishouding? Het criterium ‘afwerking’ (max. 20 punten) spreekt grotendeels voor zich (gebruikte materialen, algehele constructie etc.), hierin werd echter ook de materiaalverdraagzaamheid (snel vuil?) en het pakformaat meegenomen. Bij ‘draagcomfort’ (max. 25 punten) is gekeken naar eventuele druk- en/of schuurplekken, werd het algemene gevoel van welbehagen beoordeeld, evenals het gemak met betrekking tot aan- en uittrekken. Als laatste is er dan nog de ‘pasvorm’ (max 20 punten), waarbij het een kwestie is van hoe valt de jas; zijn er opvallende afwijking met betrekking tot de algemene maatvoering en kloppen de proporties van de verschillende onderdelen wel? Ook de bewegingsvrijheid is hierin meegenomen.

Onder koude omstandigheden is een tweede laag beter dan één. Ondanks enkele onderlinge verschillen vervult elk van de geteste jacks deze functie naar behoren. Bieden kortom merkbare extra bescherming tegen wind en kou onder het motorpak. Geen van hen wordt dan ook met onvoldoende of zelfs slechts beoordeeld. Toch dankt de Rukka Down X/-Y 2.0 de uiteindelijke overwinning niet alleen maar aan zijn uitstekende isolerende vermogen, in elk elke categorie speelt hij bovenin mee en bewijst zich zo als de echte allround comfort koning. De dons vulling van Rukka voelt onder de streep net wat prettiger dan de polyester vulling van Held, die slechts één puntje toegeeft. Modeka bewandelt een ander pad en ziet bewust af van extra’s of opvallende details, weet daarmee wel als enige de prijs onder de vijftig euro te houden. En ondanks de laatste plaats scoort ook deze midlayer het predicaat goed. Onder de streep ben je met alle geteste exemplaren prima bediend, het hangt vooral af van de persoonlijke pasvorm.

Onderstaande negen jacks hebben we getest:

Rukka Down X/Y 2.0
Held Prime Coat Primaloft
Vanucci VXU-3
Alpinestars AMT Thermal
Halvarssons Alfta
IXS Thermo-Zip 1.0
Spidi Softshell Mission-T
Pharao Treton+
Modeka Midlayer

Gerelateerde artikelen

Compacttest – Peugeot PM-03

Compacttest – Peugeot PM-03

9 januari, 2025

De meeste mensen op deze aardbol associëren Peugeot vooral met auto’s, een enkeling misschien ook nog met ...