+ Plus

Producttest 8 sportieve laarzen

Het lijkt vooral voorbehouden aan vrouwen, maar kunnen ook mannen een schoen-tic hebben? Wanneer je naar de uitbundig met sliders en andere details uitgeruste sportieve laarzen kijkt, zou je haast zeggen van wel. Maar dienen deze versierselen ook nog enig praktisch nut of zitten ze er slechts voor de schone schijn op? We zoeken het uit!

Beginnen we vandaag met het glas te heffen op Europa. Niet omdat de laarzen uit deze test allemaal op ons eigen continent worden vervaardigd, dat is namelijk zeker niet het geval. Net als het gros van onze spullen worden ook deze namelijk gewoon in het verre oosten geproduceerd. Nee, we heffen het glas op het gebied van veiligheid, de verschillende Europese normen hebben het leven er voor de consument op zoek naar goede producten een stuk eenvoudiger op gemaakt. En kom nu niet aan met de te kromme augurken of te rechte bananen, die niet in het winkelschap mogen liggen omdat ze niet aan een of andere norm voldoen. Een dergelijke overregulering van de markt is natuurlijk klinkklare nonsens en zou verboden moeten worden. Een rechte banaan smaakt immers net zo goed als een kromme. Punt! Anders wordt het echter wanneer de veiligheid in het geding komt, bijvoorbeeld bij motorkleding. Je koopt in vol vertrouwen een set veilige kleding met een waar arsenaal aan protectoren, en bij het eerste lullige valpartijtje gaat het toch mis. Gevalletje vorm maar geen functie.
Prima daarom, dat we tegenwoordig al in de winkel een duidelijk bewijs kunnen krijgen of een motorjas of -broek, handschoen of laars daadwerkelijk aan een bepaalde beschermingsgraad voldoet. Juist voor dat ‘worst case scenario’ waar je de hele outfit onder meer voor koopt. Voor deze test betreft het de onlangs geactualiseerde DIN EN 13634:2017 norm, met de voor Nederlandse alleszeggende titel ‘Beschermend schoeisel voor motorrijders – eisen en beproevingsmethoden’.
Voor u nu direct de hoorn grijpt of in de pen (of toetsenbord) klimt voor een bericht aan onze gestreste, maar immer goed gehumeurde redactie: nee, u bent niet verplicht om een paar laarzen te dragen die aan deze norm voldoet. Noch geldt dat voor gecertificeerde handschoenen, jassen of broeken. Op kledinggebied geldt voor de Nederlandse motorrijder slechts één plicht: het dragen van een CE-gecertificeerde helm (ECE-R 22.05).

Met andere woorden u moet niets, u mag. Al loont zich vanaf deze plek wel een korte blik wat verder dan de tellernaald, de landsgrenzen over. Een klein onderzoekje in Europe leert dat diverse landen op dit punt toch wat andere regels hanteren. Soms wat meer los, in Duitsland bijvoorbeeld mag je gewoon een plastic China-prijsknaller op je bolletje zetten, soms juist wat strenger. In Italië bijvoorbeeld, moet de helm net als in Nederland aan de ECE 22.05-norm voldoen, terwijl in Frankrijk inmiddels een draagplicht voor gecertificeerde handschoenen (EN 13594) van kracht is.
Maar genoeg geneuzeld, laten we eens kijken in hoeverre die nieuwe EN 13634 kan helpen in de keuze voor nieuw schoeisel. Voldoet een motorlaars aan deze norm, dan moet hij ook als zodanig gemerkt zijn. Daarbij moet je je niet door wat cryptische getallenreeksen of andere markeringen van de wijs laten brengen. Jaargetallen als 2010 of 2015 vertellen je bijvoorbeeld wat over de betreffende norm waaraan de uiteindelijke certificering van de laars ten grondslag ligt. Verder geven aanvullende reeksen uitsluitsel over het beschermingsniveau, meestal een reeks in de trant van 1-1-1, 1-2-1, 2-2-1 enzovoorts. De cijferreeks beschrijft de slijtvastheid, vormvastheid en torsiestijfheid van de laars. Daarbij kun je de volgende vuistregel hanteren: twee is beter dan één.
Dit beschrijft echter slechts een deel van het verplichte programma van de EN 13634-norm. Voldoet de laars niet aan de voorgeschreven grenswaarden betreffende de beschermingsgraad, dan mag deze niet als ‘beschermend schoeisel’ worden aangeprezen of verkocht. Daarnaast neemt de norm echter ook andere (gezondheids)factoren mee als kleurechtheid, chroom-IV aandeel en de pH-waarde. Een brede norm dus, optioneel echter is nog altijd het gebruik gecertificeerde protectoren. Hoewel alle testmonsters rijkelijk zijn behangen met protectoren, vermeldt het label van slechts enkelen dat de gebruikte beschermers ook daadwerkelijk gecertificeerd zijn. Alleen met de toevoeging IPA of IPS weet je zeker of de bescherming van enkel (Ankle) of scheenbeen (Shin) conform de huidige norm is.
Omdat een dergelijke bescherming is de huidige tijd, zeker met betrekking tot een sportieve laars, simpelweg een must is, hebben we met alle laarzen (ongeacht of de protectoren wel of niet als gecertificeerd vermeld staan) een tripje naar het laboratorium gemaakt voor een valtest. De bevindingen daarvan hebben we meegenomen in de beoordeling van het criterium ‘veiligheid’. Slechts een enkeling blijft bij een impact van tien Joule onder de door de norm voorgeschreven grenswaarde van vijf Kilonewton restkracht. Een signaal derhalve aan de fabrikanten: hier is voor de toekomst verbetering gewenst! Niet voor Europa, maar voor ons motorrijders!

Gerelateerde artikelen