Nieuws

Producttest 8 paar motorsneakers

Op twee wielen naar pashoogte, vervolgens op twee benen naar de top? Er zijn meerdere wegen die de berg op voeren en wie tijdens een motorexcursie ook wel eens te voet door stad of natuur banjert, is met één van deze multi-talenten uit de test goed bediend. Wij kijken welke van hen de beste spagaat tussen rijden en lopen maakt!

Duik de frisse lucht in en word één met je omgeving. Deze zinsnede spreekt motorrijders ongetwijfeld net zo goed aan als wandelaars en het is dus niet zo vreemd dat er ook lieden zijn die beide zaken verenigen. Wat ze eveneens gemeen hebben is het feit dat je reist met weinig bagage, want ondanks koffers en wandelrugzakken is het belangrijk om ruimte en gewicht te besparen. Daarom zijn velen al op het idee gekomen om te besparen op bagage, bijvoorbeeld op functionele onderkleding, waterdichte spullen of schoeisel. Dat besparen kun je ook realiseren door bepaalde functionaliteiten/inzetgebieden te combineren, iets dat fabrikanten ook niet is ontgaan. Zo kun je bijvoorbeeld best een motor- en wandelschoen in één combineren, waarbij in dit geval de motorschoen dan als uitgangspunt wordt genomen en niet de wandelschoen. Dit uiteraard als gevolg van het feit dat een motorlaars als zodanig gecertificeerd moet zijn, terwijl je bij wandelen vrij bent in de keuze van je schoeisel. Je moet je daarbij wel duidelijk realiseren dat er grenzen aan wat mogelijk is zitten. Geen enkele allround motorschoen kan tijdens een wandeling in de bergen concurreren met de prestaties van een echte wandelschoen, andersom al helemaal niet. Er is altijd een bepaalde mate van compromissen maken. De hier geteste modellen eigenen zich bijvoorbeeld prima voor een redelijk eenvoudige hike in een middelgebergten of uitgebreide wandeling in een levendige stad, maar ook niet meer dan dat.

 

Dat doen ze tot een bepaalde hoogte overigens ook echt goed, wat in zeker zin ook wel logisch. Een wandelschoen is immers net zo goed ontworpen voor stabiliteit en bescherming van de enkel als een motorlaars. Al is enkelbescherming natuurlijk niet het enige waar het om draait. Beweeglijkheid of flexibiliteit is zowel bij wandelen als op de motor ook een belangrijke vereiste, zij het in verschillende vorm. Op een motor gaat het vooral om op en neer bewegen bij het schakelen en remmen, terwijl op stenige of met boomwortels bezaaide paden ook zijdelingse flexibiliteit van belang is. Te voet in de modder wil je een grof profiel, op de motor heb je liever een vlakke spits waarmee je makkelijk onder het schakelpedaal komt. Op een motor wordt de demping grotendeels geregeld door de vering van de motor, bij een wandelschoen zijn daar inleg- en schoenzool voor verantwoordelijk. Met andere woorden, hoewel de basisfunctionaliteit van beide soorten schoeisel vergelijkbaar is (bescherming/stabiliteit), vereisen beide een specifieke aanpak. Zowel in de bergen als in het zadel draag je daarom doorgaans ook specialistisch schoeisel, dat naast de puur beschermende functie ook zorgt draagt voor een zekere mate van comfort en ondersteuning.

Is een schoen die van twee walletjes probeert te eten dan eigenlijk wel een goed idee? Natuurlijk wel, want zoals de kandidaten in onze test laten zien, werkt het concept binnen bepaalde grenzen. De vraag is vooral waar en hoeveel compromissen je bereid bent te doen? Dus zochten we in de test naar de beste gulden middenweg, waarbij gebruik en bescherming op de motor natuurlijk centraal staat. Onder de streep zijn ze allemaal ademend en waterdicht, en over het algemeen ook best comfortabel. Toch zijn er onderling ook grote verschillen die meerdere vragen opwerpen. Is een lage schoen beter dan een middelhoge? Een flexibele zool of toch liever een harde? Vetersluiting, rits of gespen? Het moge duidelijke zijn, ook in motorschoenland zijn er talrijke wegen die naar Rome leiden en de fabrikanten vliegen het thema dan ook allemaal op hun eigen manier aan. Het spectrum varieert van sportieve korte laars tot middelhoge semi-offroad schoen en alles er tussenin. Een schoen moet immers ook bij het type motorfiets dat iemand rijdt passen. Welke concessies je bereid bent te doen, hangt uiteindelijk vooral af van hoe je het schoeisel gaat inzetten. Hoe lang ben je onderweg, waar gaat de reis heen en wat ben je van plan ter plekke te gaan doen? De conclusie in een notendop: met alle geteste laarzen kun je prima een paar meter lopen of zelfs een behoorlijke wandeling maken. Er is dus niets dat je tegenhoudt om na bereiken van pashoogte ook nog de laatste meters naar de echte top af te leggen!

De volgende motorlaarzen nemen deel aan de test:
Stylmartin Vertigo WP
TCX Climatrek Surround GTX
Daytona AC Classics GTX
Gaerne G_Dune Aquatech
Sidi Mid Adventure 2
Modeka Tariko
Held Ventuma Surround GTX
Alpinestars CR-8 GTX

Gerelateerde artikelen