Producttest 7 leren combi’s
Voordelig geprijsde leren combi’s zijn op de Benelux-markt nog steeds ontzettend populair. Makkelijk en comfortabel in gebruik en ze zijn er in sobere en heel uitbundig gekleurde varianten. Maar bont of niet, de vooruitgang op dit gebied schuilt in veelzijdigheid. De zeven voordelig combi’s laten in deze test zien of ze de spagaat tussen comfort en veiligheid kunnen maken.
Stijl of veiligheid? Voor veel motorrijders staan leren combi’s voor beide, en dat is volledig terecht. Enerzijds heeft leer immers een streepje voor op alternatieven van textiel met hun kunststofvezels als het om slijtvastheid gaat en anderzijds past een leren combi qua uitstraling natuurlijk beter bij een sportieve motorfiets dan drielaagslaminaat met tig zakken en evenveel ventilatieopeningen. Uiteraard kun je op een sportieve machine ook een textieljack van een mix van leer en textiel dragen (zie ook de test in MotoPlus 11/2021), maar combineer het dan bij voorkeur met een ondertussen bewezen veilige motorjeans (zie de test in MotoPlus 22/2020). Maar een eenheid van leer boven en onder geeft in combinatie met knie-, schouder- en ellenboogprotectie net even dat echte racy gevoel, en bovendien zorgt de nauw op het lichaam aansluitende pasvorm voor een meer directe verbinding met de motorfiets en houdt het in het meest ideale geval de protectoren – ook in het geval van een val op snelheid – op de plek waar ze horen.
Dat is altijd al de kracht van een leren combi geweest, dus de vraag naar een nieuwe stap voorwaarts lijkt gerechtvaardigd. Waar één- en tweedelers qua stijl door de jaren heen regelmatig een nog bonter kleurtje kregen, waren werkelijke doorontwikkelingen op technisch vlak nauwelijks zichtbaar. Maar ze zijn er wel degelijk!
In het lagere prijssegment gaat het dan weliswaar niet om baanbrekende nieuwe veiligheidsfeatures zoals een geïntegreerde airbag, maar eerder om een voortdurende ontwikkeling op het gebied van comfort. “Het gaat dan vaak om het optimaliseren van de pasvorm en de integratie van elastische materialen. Daardoor hoeft een leren combi tegenwoordig niet meer wekenlang ‘ingedragen’ te worden”, legt Louis-persman Jürgen van Bömmel uit. Bij de combi’s in onze test is die ontwikkeling duidelijk herkenbaar, met name als het om stretch-inzetstukken gaat. De GP Force Chaser van Alpinestars is bijvoorbeeld zo ontworpen dat het eigen Tech-Air5-airbagsysteem van de fabrikant onder de combi gedragen kan worden. Die airbag-comptabiliteit ziet van Bömmel als de volgende branchebrede ontwikkeling.
Comfort- en airbag-comptabiliteit zijn op technisch gebied niet de enige argumenten voor een moderne combi. Ook al blijft leer bij goed onderhoud – na een langere toer reinigen met een vochtige doek en aansluitend inwrijven met leerolie, -vet of -balsem – probleemloos tien, twintig en soms zelfs dertig jaar lang in prima conditie, voor protectoren geldt dat niet. Maar op dat gebied is de afgelopen jaren veel gebeurd. Protectoren zijn lichter geworden, luchtiger, flexibeler en ze hebben daarnaast een betere werking. In onze test konden we hier deels duidelijke verschillen vaststellen, ondanks dat alle protectoren conform de regels zijn gecertificeerd. Zie voor die certificering ook het infokader op deze pagina’s. Samengevat kun je daar over zeggen dat je met voldoen aan de minimale criteria al aan de norm kunt voldoen. Een kinder-ellenboogprotector in een heren combi plaatsen mag namelijk gewoon, maar is natuurlijk niet bepaald effectief. En aan elkaar gestikt leer mag dan misschien de slijtagetest doorstaan, maar dat zegt nog niets over een comfortabele pasvorm of de veiligheid in zijn totaliteit. Daarom raden we ook aan om, ook al zijn alle combi’s in deze test goed, voor een aankoop altijd even proef te zitten op de motor om de pasvorm te ervaren en ook verder te kijken dan het kleurtje alleen. Kijk ook altijd even goed aan de binnenzijde van een pak, naar de voering en de protectoren.