Nieuws

Producttest 20 motorsloten

De prijs van de gemiddelde motorfiets is de laatste jaren behoorlijk gestegen en dat maakt je geliefde tweewieler tot een al net zo geliefd doelwit voor criminelen. Het is daarom zaak om het grijpgrage handjes zo moeilijk te maken. En precies daar komen de twintig motorsloten uit deze producttest om de hoek kijken!

Het is een serieus onderwerp, motordiefstal. Ondanks technische ontwikkelingen als alarmen slaat het dievengilde nog altijd te vaak toe. In de eerste helft van dit jaar werden er maar liefst 948 motoren gestolen, 12% meer dan twee jaar eerder. Van die gestolen motoren wordt maar 21% teruggevonden. Het is dus noodzakelijk om je motor bij het parkeren in het openbaar te voorzien van een ketting- of remschijfslot, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Daarbij is het ook nog eens van belang dat het slot in kwestie is voorzien van een ART-certificering. Veel verzekeraars eisen namelijk een slot met minimaal een ART 4-keurmerk, het is dus zaak om voor aankoop eerst even goed de verzekeringspolisvoorwaarden erop na te slaan. Het zou nogal vervelend zijn wanneer je in een duur slot investeert en de verzekering achteraf niet uitbetaalt, omdat het verplichte keurmerk ontbreekt.

Door de bank genomen kun je sloten grofweg onderverdelen in drie categorieën: onderweg, hybride en thuis. In de categorie ‘hybride’ vind je voornamelijk kettingsloten, waarvan het gewicht sterk wordt beïnvloed door de lengte van de ketting en de afmeting van de schakels. Sommige zijn wat lichter en daardoor makkelijk mee te nemen op een motortocht, terwijl andere meer geschikt zijn om mee te nemen in een busje of auto, wanneer je bijvoorbeeld met de motor op de aanhanger op vakantie gaat. In de categorie ‘thuis’ vind je sloten die je niet vrijwillig om je nek hangt of in je topkoffer stopt, omdat ze simpelweg te zwaar zijn. Ze zijn perfect om de motor te beschermen in de garage of in een ondergrondse parkeerplaats, soms in combinatie met een grondanker. Puntje van aandacht, voor installatie van zo’n grondanker is vaak wel toestemming nodig van de verhuurder vanwege de grote boorgaten. Wanneer het je eigen garage betreft, speelt dat uiteraard niet.

Welk type slot biedt de beste bescherming? Om het antwoord op die vraag te geven, moeten we eerst weten hoe een motor wordt gestolen. Over het algemeen worden deze vaak snel ingeladen en meegenomen. Daar kan natuurlijk geen remschijfslot tegenop, en zelfs een bewegingsgevoelig alarm houdt je motor niet op de grond. Nee, als je je motorfiets écht goed wil beveiligen, zul je hem met een ketting ergens aan vast moeten leggen. Daarmee sla je vaak twee vliegen in een klap, want een combinatie van remschijfslot en ketting is praktisch én veilig.

Qua gereedschap maakt het dievengilde graag gebruik van een haakse slijper met accu voor het doorslijpen van sloten en kettingen. Daarom hechtten we bij de beoordeling veel belang aan de benodigde aanvalsduur. We gebruikten een haakse slijper met een standaard diamantschijf van 115 millimeter. Deze past makkelijk in een rugzak en sleep de meeste van de kettingen in schrikbarend korte tijd door. Een kleinere slijper met een 76 mm schijf van de lokale bouwmarkt doet er aanzienlijk langer over, maar wordt bijna niet door dieven gebruikt. Beide apparaten maken vrij veel lawaai tijdens het slijpen, in de praktijk wordt derhalve vaak gekozen voor de zware versie die de klus het snelste klaart. Iets met ‘goede gereedschap is het halve werk’ inderdaad.

Waar haakse slijpers het relatief gemakkelijk hebben met de kettingen vanwege de vele mogelijke posities om te slijpen, is dat bij sommige remschijfsloten een heel stuk moeilijker vanwege het doordachte ontwerp. Dit zorgt ervoor dat een 115 mm schijf niet in een keer het slot doormidden kan slijpen door een gebrek aan snijdiepte (bijvoorbeeld Abus Detecto XPlus 8077 of Detecto SmartX 2.0).

Dan is er ook goed nieuws over het geruisloos openen van sloten, wat natuurlijk de voorkeur van het dievengilde geniet. Betonscharen in een goed mee te nemen formaat bijten hun tanden stuk op de geharde kettingen. Nog beter is het feit dat alle cilinders in deze test zeer kraakbestendig zijn, omdat ze bijna allemaal gebruikmaken van zogeheten roterende slotcilinders. Tot deze conclusie kwamen de experts van zieh-fix.com, waar we alle cilinders onder de loep namen. Kurt Schumacher, expert in het manipuleren van slotcilinders, probeerde dat kunstje ook bij de testkandidaten. Het lukte hem niet om ook maar één slot open te krijgen binnen de pragmatische tijd van drie minuten die we hadden vastgesteld. Daarom schrapten we deze ‘fijne inbraak’ uit de puntentelling en concentreerden ons uitsluitend op het geforceerd kraken van de sloten. Dit zorgde voor dramatische gevolgen in de puntentelling, wanneer de slijper zich te snel door de sloten heen kauwde. Dat gezegd hebbende, geldt nog altijd de oude wijsheid: zelfs een minder slot biedt beschermt nog altijd beter dan helemaal geen slot. Welk slot het beste bij jou past is een beslissing die je zelf moet maken op basis van budget, beoogd gebruik en gebruiksgemak. Een passende zit er zonder twijfel tussen!

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Yamaha MT-09 Y-AMT

Eerste Test Yamaha MT-09 Y-AMT

19 september, 2024

Ruim twaalf jaar – sinds de komst van de NC700 DCT – had Honda zo’n beetje het alleenrecht op ...
Alpenmasters 2024 (3) – Finale

Alpenmasters 2024 (3) – Finale

19 september, 2024

Bij de Alpenmasters is het als bij een EK of WK voetbal: iedereen wil uiteindelijk door naar de finale. Acht ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-