+ Plus

Producttest 15 motorreinigers

Het is bepaald niet ieders hobby: de motor poetsen. De één gaat er weliswaar met gemak een paar uur voor zitten, de ander echter wil het klusje het liefst zo snel mogelijk achter de rug hebben. Deze vijftien reinigingsmiddelen maken je motor schoonmaken tot kinderspel, maar hoe goed zijn ze voor het materiaal? We zoeken het uit!

Soms is een voldoende gewoon niet goed genoeg. Waarschijnlijk wel voor een middelbare scholier op zijn eindexamen, maar niet voor de chemische professionals van het Dr. Wack. Het ziet de tweewielersector niet slechts als leuke bijvangst, maar als hoofdzaak en is met de S100-productlijn meer dan goed vertegenwoordigd. De producten mogen dan doorgaans in het duurdere prijssegment vallen, tijdens verschillende producttesten weten ze over het algemeen veel podiumplaatsen en testoverwinningen te scoren. Kettingsprays, chroomonderhoud, wax sprays, krasverwijderaars, bijna altijd kwam Dr. Wack als beste uit de test. Behalve bij misschien wel het belangrijkste onderhoudsproduct, de motorreiniger.

Tijdens eerdere producttesten scoorden de Dr. Wack reinigingsproducten respectievelijk een ‘goed’ en later zelfs slechts ‘voldoende’. Ondanks de verschillende beoordelingen presteerden beide middelen verder nagenoeg hetzelfde op het gebeid van reinigende werking, productveiligheid en materiaalverdraagzaamheid. En dat brengt ons bij een fundamenteel probleem en belangenconflict van fabrikanten van reinigingsmiddelen. Aan de ene kant moet een reinigingsmiddel de best mogelijke reinigingsprestaties leveren, maar tegelijkertijd moet het materiaal en milieu zo veel mogelijk beschermen. Daar komt bij dat de kwaliteit van gevoelige oppervlakten er bij sommige motoren de afgelopen jaren op achteruit is gegaan. Vooral in de prijsgevoelige middenklasse heeft de druk om te bezuinigen op productiekosten zijn sporen nagelaten, zoals minderwaardig en daardoor zeer gevoelig chroom.

Wat het ontwikkelen van een goede receptuur nog ingewikkelder maakt is het feit dat de prijzen van bepaalde grondstoffen de laatste jaren door het dak zijn gegaan. De bijvoorbeeld voor de reinigende werking, en dan met name met betrekking tot het lossen van vet- en vuildeeltjes, belangrijke tenside (ook wel surfactant of oppervlakte-actieve stof genoemd red.) kun je al vanaf een zeer acceptabele paar cent per kilo inkopen. Er zijn echter ook tensiden die voor twintig keer zoveel over de toonbank gaan. De soort en kwaliteit van de gekozen tenside kan werkelijk een enorme invloed op de kunststof verdraagzaamheid hebben, binnen dit testveld zijn er op dat gebied dan ook grote verschillen te zien. Wanneer je de in de gebruiksaanwijzing vermelde inwerktijd strikt opvolgt, zul je niet veel verschil merken. Blijven er echter onverhoopt resten achter, dan kan dit na verloop van tijd leiden tot broosheid van of zelf breuken in kunststofdelen. Vooral polycarbonaat is erg gevoelig en breekt snel, bij sommige middelen al na vijf uur.

Naast de reinigende werking en materiaalverdraagzaamheid zijn ook enkele randzaken van invloed op zowel de verkoopprijs als de gebruiksvriendelijkheid. Een sproeikop die moeilijk af te stellen is waardoor je het middel niet goed kunt aanbrengen en/of doseren, een flacon die zich moeilijk laat beetpakken of is gemaakt van goedkoop maar breukgevoelig PET (polyethyleentereftalaat) in plaats van polyethyleen kunnen het schoonmaakplezier flink bederven.

De kans dat er naast de motor ook een andere gemotoriseerde tweewieler schoongemaakt moet worden is de laatste jaren steeds groter geworden door de ‘e-bike boom’. En dus rijst de vraag of één reiniger voor zowel fiets als motorfiets zou volstaan. Daarom zetten we in deze test ook vier fietsreinigers naast de motorreinigingsmiddelen. Hoewel kettingspray (motor) en olie (fiets) voor een heel verschillende vervuiling zorgt, is de vervuiling in het laboratoriumvuil, een mengsel van roet, olie en steengruis, voor alle middelen hetzelfde. En dat zorgde voor een paar verrassingen tussen de motor- en fietsreinigers, bijvoorbeeld bij de middelen van Muc-Off. Het schoonmaakmiddel voor de fiets reinigde namelijk vele malen beter dan de motorreiniger van dezelfde fabrikant. Bij Dr. Wack is het echter precies tegenovergesteld: de F100 fietsreiniger is niet slecht, maar vrijwel zeker afgestemd op fietsvuil, terwijl de S100 motorreiniger met zijn nieuwe formule specifiek gericht is op motorvuil. En daarmee behaalt S100 onder de streep, ondanks dat de reinigende werking van Motorex en WD-40 zelfs nog een tikkie beter is, eindelijk de zo gewenste testzege!

Gerelateerde artikelen

Alpenmasters 2024 – Crossovers

Alpenmasters 2024 – Crossovers

5 september, 2024

De crossover-klasse is de snelste ‘groep’ in deze Alpenmasters 2024. De GSX-S1000GX levert 152 pk, de BMW S1000XR ...
Eerste Test Segway E300SE

Eerste Test Segway E300SE

5 september, 2024

Segway kennen we als merk sinds 2001 van de opmerkelijke zelf-balancerende tweewieler HT. De laatste jaren timmert ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-