Producttest 13 cargo motorbroeken
Cargobroeken, waarvan we hier XX paar testen, zijn de paradijsvogels onder de motorjeans. Ze slokken niet alleen valpartijen op, maar ook van alles en nog wat in alle zakken. Motoplus neemt broeken onder de loep die bescherming en opbergruimte combineren.
Meer dan honderd jaar geleden zag de zogenaamde blue jeans het levenslicht. In 1920 om precies te zijn. Hun familielid, de cargobroek, is bijna net zo oud. Het Britse leger gebruikte ze in de jaren 1930 en de broeken maakten indruk met hun functionaliteit. Hun grote zakken waren uiterst praktisch en werden het handelsmerk van de cargobroek.
Na de Tweede Wereldoorlog vindt de robuuste broek zijn weg naar de garderobe van de gewone man en hij biedt ook vandaag de dag nog steeds een welkome mix van functionaliteit en stijl. Dat zijn op zich ook prima kwaliteiten voor gebruik op de motor, alleen ontbreekt een beetje bescherming. Eenmaal uitgerust met protectoren op de heupen en knieën, aangevuld met robuuste synthetische vezels in of onder het buitenmateriaal, zijn cargobroeken wel een goede keuze voor motorrijders. De broek is ook mateloos populair. Meer dan dertig aanbieders hadden cargobroeken op voorraad ten tijde van deze test. Een flink aantal fabrikanten heeft zelfs meerdere modellen. Een kwestie van vraag en aanbod.
Hoog tijd dus voor een vergelijking. Van de twintig uitgenodigde aanbieders stuurden er uiteindelijk dertien een model naar keuze in. Ons wensenpakket beperkte zich vooraf tot een jeansachtige katoenen buitenstof en ten minste één cargozak. Voor deze test maakt het ons niet uit of de broek is geconstrueerd met een enkele of dubbele laag stof.
Bij de laatste test van motorjeans mochten alleen enkellaags modellen meedoen en het testveld was erg blauw. Dit keer is het anders: we testen zeven enkellaags en zes dubbellaags broeken en de dominante kleur voor cargobroeken is groen. Olijfgroen is nog een optie en in sommige gevallen neigt de kleur naar bruin met een tussenstop in kaki, zand of beige. Niet alleen de kleuren zijn een knipoog naar het militaire verleden van cargobroeken, maar ook de camouflageprint op sommige modellen. Blauw is dit keer zowaar de uitzondering. Het is de kleur van de Segura Bora. Op de foto links zie je hem groot en enigszins gehavend na de crashtest.
De Bora vormt bovendien een uitzondering omdat er een waterdicht membraan tussen de buitenstof en de voering zit. Daardoor is hij volledig waterdicht. Uniek is hij er niet mee, ook andere broeken in de test zijn waterdicht. De Rokker Black Jack Slim vertoont bijvoorbeeld dankzij speciaal materiaal van Schoeller geen zwakke punten in de nattigheidstest. Andere broeken zoals de John Doe Defender Mono en de Spirit Motors Cargo Trousers 1.0 doen daar niet veel voor onder.
Meerdere fabrikanten beheersen het kunstje om broeken perfect waterdicht te impregneren. Maar hoe ziet het er bij het tegenovergestelde weersomstandigheden uit? Een comfortabel binnenklimaat, zelfs bij warme temperaturen, is sowieso een sterk punt van motorjeans. Alle broeken in de test maken dan ook indruk met hun luchtigheid. Sommige (Segura, Trilobite) hebben zelfs ventilatieopeningen. Afkoelen werkt het best als er rijwind in het spel is. Zoek echter vooral de schaduw op als je pauzeert op en terras. Al claimen sommige fabrikanten dat hun stof aan de buitenkant warmte-reflecterend is. Vergeleken met een leren of textiel pak ben je toch nog altijd beter uit. Alleen doorwaaikleding doet het marginaal beter.
Richten we ons nu op het specifieke kenmerk van cargobroeken: de zakken waaraan ze hun naam danken. Die verschillen niet alleen in hoogte, breedte, diepte en aantal, maar ook in de manier waarop ze sluiten. Fabrikanten gebruiken klittenband, drukknopen of ritsen en soms een mix hiervan. Verder speelt positionering ook een rol. Zakken mogen niet, zelfs als ze volledig uitpuilen, in de weg zitten als je op de motor zit. Hetzelfde geldt voor de voor- en achterzakken. Waar aan de achterkant vaak genoeg ruimte is voor een portemonnee zonder dat die al te veel in de weg zit tijdens het rijden, bergen motorijders hun smartphone of sleutelbos vaak graag aan de voorkant op. Dit kan, afhankelijk van hoe de opening van de zakken is ontworpen, voor problemen zorgen. Is de opening onvoldoende gekromd of te breed, dan valt de inhoud van de zak er gemakkelijk uit als je in de typische motorrijdershouding zit.
Wie deze bladzijde nu omslaat gaat meer dan waarschijnlijk ten minste één broek vinden die bij hem past. En anders is er met Bering, Broger, Bull-it, Course, Dainese, Difi, Draggin, Furygan, gms, iXS, Klim, Lindstrands, Merlin, Modeka, Rebelhorn, Replay, Rev’it, Riding Culture, Roadskin, RST en Spidi nog veel meer keus.
Rokker Black Jack Slim
John Doe Defender Mono
Trilobite Acid Scrambler
Spirit Motors Cargo Pants 1,0
Detlev Louis DL-PM-4 Cargo
Pando Moto Desert Cargo
Büse Fargo
Fastway T-2207
Alpinestars Caliber Slim Fit Tech
Segura Bora
LS2 Straight
PMJ Aviator
Richa Apache