Nieuws

Producttest 11 paar adventure laarzen

Attentie stinklaarzen! Jullie zijn hier niet voor de lol – we zoeken de beste onder jullie! Begrijpen jullie dat? Sir, yes sir! Jullie moeten hard zijn, zacht zijn en jullie dienen in de modder en op het droge. Is dat duidelijk? Sir, yes sir! Jullie missie leidt over scherpe randen in ruw terrein en door eindeloze vlakten! Geen excuses, geen genade. Zijn jullie er klaar voor? Sir, yes sir!

Avontuur. Achter dit eenvoudige woord gaan hoge doelen, grote daden, roem en eer schuil. Op twee wielen garneren we dat avontuur liefst met termen als GS, Tiger of Africa Twin. In het verleden noemden we adventure-motoren ook wel toer-enduro’s. In feite vat deze woordcombinatie de term adventure goed samen: topprestaties en onvoorwaardelijke betrouwbaarheid en comfort op een reis rond de wereld. Daarbij maakt het niet uit of die reis over eindeloze asfaltstroken gaat of dwars over 1001 akkers. Oké, soms zit er wat discrepantie tussen het beschikbare vermogen en het daadwerkelijke gebruik, maar als je wil, dan kan het ook. Mocht het avontuur roepen, dan is de motor klaar. Maar hoe zit het met de rest van de uitrusting?

Adventure-laarzen beloven eveneens prestaties en betrouwbaarheid. Toch bestaat ook hier een verschil tussen wat een laars volgens de fabrikant kan en wat hij daadwerkelijk doet. Om te voorkomen dat je een gebrek aan waterdichtheid pas opmerkt na een rivierdoorwading en een ontoereikende veiligheidsuitrusting in het ziekenhuis, hebben we elf avontuurlijke laarzen uitgenodigd voor het Motoplus-bootcamp.

Daar bewijzen ze in uitgebreide tests of ze echt zo stevig zijn als ze beweren te zijn. Bescherming tegen regen, ademend vermogen (zorg voor de juiste sokken) in de hitte, comfort op lange etappes en stevigheid bij contact met hout, stenen en asfalt zijn slechts enkele van de oefeningen die de laarzen moeten doorstaan. Deze beproevingen hebben allemaal een doel: de laars te vinden die zich bij alle avonturen als een trouwe en altijd klaarstaande metgezel ontpopt. Zittend of staand, rijdend of lopend.

Niet alle laarzen overtuigen. Een regelmatig terugkerend fenomeen: zolen die in elkaar draaien. Sommige wankele kandidaten zijn aan de onderkant zo vervormd dat je je bijna afvraagt of dit opzettelijk is. Er is echter geen anatomische of biomechanische reden waarom de zolen van adventure-laarzen anders gevormd moeten zijn. De logische verklaring luidt dus: productiefout. De zool moet onder te veel spanning zijn gelijmd. En wat nog meer? Er waren lekken, gebrek aan comfort en onvoldoende beschermende, maar ook veel goeds! Flink wat laarzen zijn klaar voor grote daden, ze kunnen en durven alles aan. Kunnen ze dus aan de roep van het avontuur beantwoorden: ‘Sir, yes, sir!’

Rev’it Discovery GTX 2
Daytona TransTourMan GTX
Klim Adventure GTX
Forma Adventure Dry
Touratech Destino Ultimate GTX
Alpinestars Corozal Adventure DS
TCX Infinity 3 GTX
Sidi Adventure 2 GTX
Gaerne G.Dakar Gore-Tex
Held Brickland Adventure
IXS Desert-Pro ST

Gerelateerde artikelen