Nieuws

Producttest 10 motorzonnebrillen

Bestaat er zoiets als de universele zonnebril?. Bestaat dé bril die even geschikt is voor motorrijders, autorijders, mama en papa of wie dan ook? We testen tien kandidaten op hun kwaliteiten om de zon uit de ogen weg te houden.

Mensen met slechtziendheid kennen het immer enerverende spelletje van verwissel-de-bril: leesbril omlaag, bril voor in de verte omhoog. Bij de volgende gelegenheid wordt alles omgedraaid en – voor degenen die niet helemaal blind zijn (of bijzonder ijdel) – uitgebreid met het spelletje ‘Ik kan het nog steeds zonder’. De universele probleemoplosser bestaat al lang en luistert naar de naam varifocale bril, maar die is niet ieders cup of tea, al valt er prima mee te leven.
Dan is er nog de groep mensen die veel onderweg zijn en daardoor ingewikkelder doen over oogbescherming. Zij hebben een lichtgewicht zonnebril voor op de racefiets, bijzonder goed tegen wind afsluitende motorzonnebrillen voor op de motor en een bijzonder chique model om mee te flaneren in een cabriolet. Ook met goede ogen is het al lastig genoeg om de juiste keuze te maken om je ogen te beschermen tegen fel daglicht.

Als je op zoek bent naar een zonnebril die geschikt is voor alles en iedereen, is de belangrijkste richtlijn: gebruik het meest geschikte materiaal voor de glazen. Begrijpelijkerwijs is dit geen mineraal glas als het risico bestaat dat er voorwerpen tegenaan komen bij meer dan stapvoets rijden. Kies liever voor kunststof. Acryl is goed bestand tegen zelfmoordwespen en steenslag van boerenwegen. Als er echter bij illegale snelheden echt iets hards tegen acryl aanslaat, heeft het spul een groot nadeel: het kan versplinteren.
Laten we daarom een stapje verder gaan en kijken naar de kunststofsoort CR-39. De zonnebrillenindustrie maakt daar heel veel gebruik van. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt wanneer opticienketens weer stunten met ‘Zonnebrillen op sterkte voor slechts € 19,-!’ En inderdaad is CR-39 een zeer geschikte kunststof voor de glazen van sportbrillen. Sportbrillen in die zin dat ze worden gebruikt bij snelheden met dubbele cijfers per uur, bijvoorbeeld bij het fietsen. Voor dergelijke doeleinden is CR-39 een geweldig materiaal en in sommige opzichten superieur aan polycarbonaat, dat vaak wordt gebruikt voor helmvizieren. Tot het echt hard gaat en de glazen op hoge snelheden hard worden geraakt.

Polycarbonaat is nog steeds de eerste keuze voor dergelijke situaties, omdat het maar een keer breekt en niet versplintert. Ons testveld is ermee uitgerust. De steevast positieve resultaten van de stoot- en valtests (uitgevoerd in overeenstemming met de relevante DIN-normen voor persoonlijke oogbescherming) laten zien hoe belangrijk de juiste glaskeuze is.
Een van de belangrijkste taken van zonnebrillen is natuurlijk de bescherming tegen UV-straling. Op de lange termijn kan ultraviolette straling de ogen beschadigen. Dit varieert van oogirritatie tot staar en zelfs tot blindheid. De tint van brillenglazen – de glazen van plastic brillen worden geverfd in een dompelproces – zegt niets over de UV-bescherming. De donkerste van alle zonnebrillen kan een totale mislukking zijn wat UV-bescherming betreft. Omgekeerd kan ook: de meest heldere glazen kunnen volledige UV-bescherming bieden. Wie zijn bril bij een beetje gerenommeerde zaak (drogisterijen, warenhuizen, opticiens) koopt, zit meestal veilig als het gaat om minimale UV-bescherming.

Wat deze test ook bevestigt: alle kandidaten doorstaan de UV-test (400 nanometer) met vlag en wimpel en behoren tot filtercategorie 3 (82 tot 92 % lichtabsorptie). Ook op het gebied van optische kwaliteit vertonen alle testdeelnemers geen zwakke punten. Dat is niet altijd vanzelfsprekend voor zonnebrillen en al zeker niet in het laaggeprijsde segment.
Is het dus allemaal rozengeur en zonneschijn bij de geteste zonnebrillen? Nee, want als het als het gaat om bescherming tegen rijwind, verstelbaarheid, draagcomfort en vakmanschap, zijn er grote verschillen. De tabellen in deze test onthullen ze. Als je eenmaal een potentiële favoriet hebt gevonden, is het absoluut noodzakelijk om die te passen. Wil je dan ook nog glazen op sterkte? Dat is bij de nummer één en twee van deze test probleemloos mogelijk.

De volgende 10 kandidaten streden mee om de eretitel:

Touratech i-stealth
Helly Bikereyes 625g-g15p
Fospaic Trend-line Mod. 30
Uvex Sportstyle 230
John Doe Mechanix JD791
King Kerosin KK400
Hellfire 17,0
Held 9547
Oakley Ojector
Held 9754

Gerelateerde artikelen