Productnieuws: Arai RX-7V
De integraalhelm is bijna vijftig jaar oud en heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zaken als opklapbare kinstukken, systeemhelmen, geïntegreerde zonnevizieren, ingebouwde headsets hebben hun intrede gedaan en de helmenmerken duikelen over elkaar heen met dit soort gadgets. Maar dat geldt niet voor Arai, want dit Japanse topmerk concentreert zich volledig op het perfectioneren en veiliger maken van de integraalhelm in zijn meest pure vorm. De nieuwe RX-7V is daarvan het laatste bewijs.
Al één jaar na de uitvinding van de integraalhelm produceerde de Japanner Hirotake Arai – van oorsprong een hoedenmaker – in 1967 zijn eerste integraalhelm. Een helm die toen vooruitstrevend, veilig èn duur was: hij kostte in die tijd al bijna vier keer zoveel als een vergelijkbare jethelm en werd aanvankelijk ook alleen in de racerij gebruikt.
De Arai integraal werd in de decennia daarop steeds verder geperfectioneerd, maar het merk bleef opmerkelijk genoeg weg van alle nieuwe trends in helmenland, zoals geïntegreerde zonnevizieren en systeemhelmen. Ondanks de grote vraag van uit de markt blijft Arai zich consequent focussen op de veiligheid van een motorhelm en in hun visie passen deze nieuwe gadgets niet bij het streven naar de allerveiligste motorhelm. Volgens die visie van Arai is een helm met een opklapbaar kinstuk nooit zo sterk als een integraal-helmschaal uit één stuk. Het kindeel met de scharnieren en sluiting vormt immers toch een zwakke schakel in het geheel, die bij een forse val zelfs open kan breken. En hetzelfde geldt wat Arai betreft voor een geïntegreerd zonnevizier: hiervoor moet immers onder de helmschaal een ruimte vrijgehouden worden waarin dit vizier weg kan schuiven en deze holle ruimte zorgt op die plaats – net rond je voorhoofd – toch voor minder bescherming.
Ingmar Stroeven van Arai Europa: “Natuurlijk, alle helmen die verkocht worden hebben een ECE-keur. Maar de mensen vergeten wel eens dat dit keurmerk slechts een bepaald minimum weergeeft; een ondergrens waaraan een helm minimaal moet voldoen. Wij zouden heel graag zien dat de eisen voor die ECE-keur drastisch worden opgeschroefd. De testen voor de ECE-goedkeuring worden bijvoorbeeld gedaan met slechts 28 km/uur. Dat is dus een motorhelm testen met de snelheid die je op een fiets haalt. Als je dezelfde testen met bijvoorbeeld 100 km/uur zou gaan doen, dan zijn de krachten die optreden opeens bijna 13 keer zo groot! En dan ziet alles er heel anders uit. Hetzelfde geldt voor de plekken waar een helmschaal wordt getest bij die ECE-keuring. Die zijn tot op de tiende millimeter nauwkeurig vastgelegd in de protocollen. Met als gevolg dat een helmfabrikant precies die paar plekken van de helmschaal dikker kan maken om de test te doorstaan. Terwijl die helmschaal een centimeter naar links of rechts gewoon van bordkarton is! Theoretisch kun je ook hele stukken wegzagen uit een helm en dan wordt hij nog steeds goedgekeurd, want daar wordt immers niet getest! Maar ik zou zo’n helm op mijn mountainbike niet eens durven te dragen, laat staan om er volgas mee over de snelweg of een racecircuit te rijden. Daar doen wij als Arai dus absoluut niet aan mee. Wij gaan onze eigen weg en volgen onze eigen visie op veiligheid. Wij prefereren daarom zelf ook de Amerikaanse Snell-keuring, daar voldoen alle Arai’s aan. Die keuring is strenger en er wordt altijd op willekeurige plekken op de helm getest. Want mocht je een keertje vallen, dan val je natuurlijk nooit precies op dat ene veilige plekje van je helm…”
De RX-7V is Arai’s nieuwe helm in het topsegment en opvolger van de RX-7GP, die in 2008 werd geïntroduceerd. Op het eerste gezicht lijkt er weinig nieuws onder de zon, maar als je de GP en de nieuwe V naast elkaar ziet, blijkt het toch een compleet andere helm. Dat begint al bij de vorm van de schaal, die is nog verder geoptimaliseerd en nog vloeiender gemaakt, zodat de helm bij een eventuele val makkelijk glijdt en nergens blijft ´haken´. Die helmschaal is nu ook met een nieuwe hars-soort tussen de speciale fiberlagen gemaakt, wat meer sterkte en stijfheid oplevert bij 30 gram gewichtsbesparing. Door de nieuwe schaalvorm is er nu ook meer ruimte voor je kin.
De diffusers bovenop zijn ook geheel nieuw, met verbeterde air-intakes met goed bedienbare afsluitknopjes. Dat levert 11% meer airflow in de helm op. Er zitten nu ook extra inlaten aan de zijkant, gecombineerd met een verbeterde luchtafvoer aan de zijkant en achteraan onder de helmrand. Overigens zijn de diffusers bij een Arai altijd ‘los’ op de helm geplakt, zodat ze bij een val makkelijk zullen loskomen en niet storend werken bij het opvangen van de klappen. Voor Arai is het ondenkbaar om dit soort vormen in de helmschaal zelf te integreren.
In het oog springend is de nieuwe viziermontage op de RX-7V. De bekende witte deksels zijn vernieuwd en zitten nu lager op de helm. Deze deksels zijn eenvoudig afneembaar en dan zie je het nieuwe viziermechanisme, dat niet langer gebruik maakt van 1 draaipunt, maar van een ‘Variable Axis System (VAS)’, waardoor het draaipunt van het vizier verplaatst naarmate het vizier verder opent. Voordeel is dat het vizier bij opening beter de vorm van de helm volgt, terwijl hij bij het sluiten op het laatst ook echt afsluit en heel vast tegen het rubber wordt gedrukt. Bovendien haakt het vizier nu links onderaan vast in een vergrendelingspal, waardoor hij nooit spontaan open kan gaan, ook niet bij achterom kijken. Om hem open te doen moet je nu eerst met je linkerduim de ontgrendelpal bedienen, iets wat in één beweging gaat met het openen van het vizier. Dit Shield Lock System is 1 op 1 overgenomen van de Arai F1-helmen, waarmee momenteel het merendeel van de Formule 1-rijders rijdt.
Ook het verstelbare en uitneembare binnenwerk is compleet nieuw en in combinatie met de verbeterde viziermontage en een rand onder je kin zorgt dat voor een merkbare geluidsreductie, zoals we zelf tijdens onze eerste testritten met de nieuwe RX-7V konden ervaren. Verder konden we ervaren dat de helm weer een subliem draagcomfort heeft en vanaf de eerste seconde dat je hem opzet ook werkelijk als gegoten zit. Op de één of andere manier hebben ze dat bij Arai enorm goed onder de knie.
De nieuwe RX-7V is op korte termijn leverbaar in verschillende plain-uitvoeringen vanaf 899 euro. Dat is dan inclusief een nuttig Pinlock-vizier. Donkere vizieren zijn – net als het opklapbare Pro Shade zonnescherm – als accessoires leverbaar. Uiteraard komen er ook diverse design- en replica-uitvoeringen op de markt. Kijk voor meer info op www.araihelmet-europe.com.