Nieuws

Interview Hubert Trunkenpolz KTM

Na jaren van recordgroei is de Oostenrijkse fabrikant in de rode cijfers gezakt. Pierer Mobility AG, het moederbedrijf van KTM, Husqvarna, GasGas en MV Agusta, gaf afgelopen juni een winstwaarschuwing af en verlaagde de prognoses voor 2024 drastisch. We spraken met Hubert Trunkenpolz, bestuurslid van Pierer Mobility AG en hoofd van MV Agusta, over hoe deze crisis is ontstaan en hoe KTM van plan is deze te boven te komen.

Eind augustus presenteerde de groep haar financiële rapport voor de eerste helft van 2024 en vergeleken met de eerste helft van 2023 is de omzet met een kwart gedaald tot 1,01 miljard euro, met motorfietsverkopen die met 27 procent zijn gedaald en fietsverkopen die met 36 procent zijn gedaald, terwijl het verlies 172 miljoen euro bedraagt (2023: 53 miljoen euro winst). De nettoschuld steeg met 89 procent tot meer dan 1,4 miljard euro, de aandelenkoers daalde massaal – feiten waar je bang van zou kunnen worden, maar de KTM-bazen niet. Hoewel grote baas Stefan Pierer, intern bekend als “Oanser”, een financieel expert heeft aangesteld als “co-ceo”, verwacht Pierer Mobility dat de motordivisie slechts licht negatief resultaat zal boeken of zelfs break-even zal draaien in de tweede helft van 2024.

? KTM schrijft momenteel stevige rode cijfer. Verontrust dat u?
! “Nee, zeker niet. Maar ik ben uiteraard niet blij.”

? Wat ligt hieraan ten grondslag?
! “Tot 2018/2019 hadden we een normale marktomgeving, maar toen kwam corona en daarmee een enorme vraag naar tweewielers. Ons probleem was om plotseling genoeg producten hier te krijgen. Dit was moeilijk en ook kostbaar vanwege de onderbroken toeleveringsketen, maar iedereen was vol goede moed en geloofde dat het op deze goede voet verder zou gaan.”

? Wat echter niet het geval was.
! “Nee, helaas. Tijdens corona hadden mensen wel een besteedbaar inkomen, maar konden ze niet reizen of veel andere vrijetijdsactiviteiten ontplooien en werd het beschikbare geld bijvoorbeeld aan motorfietsen en fietsen uitgegeven. Dat veranderde weer na het coronavirus. Toen de toeleveringsketens weer werkten, konden we de motoren afmaken en leveren die nog niet volledig waren afgemonteerd. In combinatie met een dalende vraag is er een situatie ontstaan die ik zou omschrijven als tamelijk dramatisch voor wat betreft de voorraden.”

? En daardoor is KTM in de rode cijfers terechtgekomen?
! “Het logische gevolg was dat we de verkoop moesten ondersteunen, helpen bij dealerfinanciering en dat we ook kortingen moesten gaan geven. Dit alles had een zeer negatieve impact op onze balans, aangezien onze marge daalde door de kortingen en de exorbitante financieringskosten voor de dealers. Gelukkig zijn we in staat om dit alles uit eigen middelen te bekostigen en loopt geen enkel bedrijf van Pierer Mobility AG ook maar enig risico.”

? Hoe wilt u deze crisis bestrijden?
! “Momenteel zijn we ons aan het herstructureren en proberen we vraag en aanbod weer in evenwicht te brengen. Als gevolg daarvan hebben we de productie aanzienlijk verlaagd, met een kwart in de tweede helft van dit jaar. Uiteindelijk hebben we echter het volledige verlies dat we hebben geleden in de fietssector opgenomen in het halfjaarcijfers. Dat ziet er niet fraai uit en veroorzaakte een enorme onrust, maar nu kunnen we ons weer concentreren op de operationele activiteiten.”

? In het eerste half jaar van 2024 zijn bij KTM 373 arbeidsplaatsen verdwenen, en in september nog eens 200. Worden dat er nog meer?
! “Nee. We betreuren ten zeerste, en dat meen ik vanuit de grond van mijn hart, dat we door het afschalen van de productie afscheid van medewerkers hebben moeten nemen. Maar eind september hebben we dat proces afgesloten. Nu hebben we een personeelsbestand van een dikke 5.000 medewerkers met wie we verder willen én kunnen gaan.”

? Dealers bieden momenteel kortingen tot 30 procent op 2023-modellen, waardoor de duurdere 2024-modellen blijven staan, die uiteindelijk ook weer kortingen nodig hebben… Hoe kom je uit deze situatie?
! “Door heel brutaal in het aanbod te snijden. Kortingen zijn nooit goed voor de dealers, ze zijn niet goed voor ons, maar bovenal zijn kortingen niet goed voor onze merken. We hadden dit graag willen voorkomen, maar de al geproduceerde motoren moeten ergens heen.”

? Hoe is wat dat betreft de samenwerking met het dealernetwerk?
! “ We weten dat we veel van onze dealers vragen en we proberen de situatie in nauw contact met hen te doorstaan. We verlengen onder andere de betalingscondities omdat we onze dealers niet in de kou willen laten staan – zij vormen immers de commerciële ruggengraat van ons bedrijfsmodel.”

? Klanten en dealers maken echter ook melding van kwaliteitsproblemen. Hoe handelt u dat af?
! “Dat hebben we al gedaan. Er zijn tijdens coronaproductie inderdaad kwaliteitsproblemen geweest, juist door overproductie en doordat onderdelen niet werden geleverd. Dan moet je een bijna voltooide motor van de productielijn halen en in de opslag zetten, en als de onderdelen arriveren, begin je weer van voren af aan. Een motorfiets die op die manier wordt geproduceerd, komt tot 90 procent in de garantiestatistieken terecht. Inmiddels produceren we in Mattighofen weet 160.000 tot 170.000 motorfietsen in Mattighofen. Dat is een capaciteit waar onze fabriek voor is ingericht en niet op de 200.000 van voorheen. Daarom kunnen we nu weer produceren met een absoluut hoge kwaliteit.”

? Eerder dit jaar heeft KTM de Europese verkoop overgenomen van het Chinese merk CFMoto. Steun je hiermee geen sterke concurrent?
! “De Europese motorfietsmarkt is vorig jaar met vijf procent gegroeid. Maar wij echter niet. De drijvende kracht achter de markt zijn momenteel de Chinezen, die steeds meer van de taart inpikken. We werken samen met wat wij beschouwen als de beste Chinese fabrikant, CFMoto. Zij maken ook gebruik van onze technologie en in de nabije toekomst willen wij 450cc-motorblok gaan gebruiken Gas/Gas. CFMoto verkoopt KTM in China, dus het is niet meer dan logisch dat wij het omgekeerde doen in Europa. We hebben het merk liever als partner dan als concurrent.”

? KTM heeft al een deel van de ontwikkeling naar India en China verplaatst. Staat er nog meer op de planning?
! “Nee. En hier moet ik ook wat dieper op ingaan. We hebben de beslissing gemaakt dat we de ontwikkeling van elektromobiliteit naar China verplaatsen, omdat de Chinezen ons jaren voor zijn op dat gebied. Daarnaast produceren we onze motorfietsen met een kleine cilinderinhoud al lange tijd bij onze partner Bajaj in India en de afgelopen zeven jaar hebben we een deel van de middelzware cilinderinhoud geproduceerd bij CFMoto in China. De conceptontwikkeling voor alle producten vindt echter nog steeds plaats in Mattighofen. Ook als het om wedstrijdmachines voor de cross, enduro of wegrace gaat en alles boven 990cc en meer blijft voor 100 procent in Mattighofen. Dat is in steen gebeiteld!”

? In maart van dit jaar heeft KTM nog 50,1 procent van MV Agusta overgenomen. Kwam dat op een ongelukkig moment?
! “Nee. We boeken daar meer vooruitgang dan ik aanvankelijk dacht. Dat is te danken aan de goede samenwerking tussen onze ervaren medewerkers en het Italiaanse team, dat echt ongelooflijk gemotiveerd is! We hebben de productie gestabiliseerd, de tweede lijn is in gebruik genomen en we hebben de kwaliteitsproblemen grotendeels onder controle. Maar we hebben een enorm aantal Brutale 800’s van de vorige eigenaren overgenomen.”

? Die worden momenteel ook met een flinke korting verkocht.
! “We kunnen ze niet allemaal houden, en deze maatregel helpt de nieuwe MV-dealers nu om op gang te komen. Aan de andere kant zien we een enorme vraag naar de nieuwe Superveloce 1000 Oro – deze motor kost 68.000 euro en is de facto uitverkocht! Hierdoor voelen we ons gesterkt in onze besluit, het merk heeft nog steeds kracht.We werken ook aan nieuwe modellen, de opvolger van de Brutale is al vergevorderd.”

? Terug naar KTM: hoe wilt u het imago weer gaan oppoetsen?
! “Door onze vroegere sterke punten in ere te houden. We hebben het merk KTM beschadigd door overproductie en kwaliteitsproblemen en dat moeten we nu rechtzetten. KTM-motoren moeten weer de essentie van hun merk uitstralen: ’Ready to Race’, iets wat we middels de sport ondersteunen. Volgend jaar start KTM met vier MotoGP-motoren en doet het weer mee aan de AMA Supercross. Met Husqvarna concentreren we ons op motorcross, met GasGas op de lichtere klassen in de motorcross én op enduro. Die beide merken zullen niet meer betrokken zijn bij wegraces. Er komt een einde aan de grote spreiding van onze merken in dezelfde raceklassen.”

? En MV en de racerij?
! “Het is geen geheim dat we met MV Agusta terug willen keren in het MotoGP-wereldkampioenschap, waarschijnlijk in 2027 als de nieuwe reglementen van kracht worden. Maar we gaan zeker geen twee GP-motoren bouwen voor MV en KTM, dat zou veel te duur zijn. Bovendien kan er maar één motor de beste voor ons zijn – wie zou dan de op één na beste krijgen, MV of KTM? De nieuwe eigenaar van de rechten op het MotoGP-wereldkampioenschap, Liberty Media, zal zeker met nieuwe ideeën komen om van de huidige Ducati-cup weer een aantrekkelijk kampioenschap met meerdere merken te maken. Niets ten nadele van Ducati hoor, maar acht motoren van dezelfde fabrikant aan de start is te veel van het goede.”

? Wanneer schrijven KTM en Pierer Mobility AG weer de zwarte cijfers?
! “Volgend jaar.”

Gerelateerde artikelen

Rij-impressie BMW M1000XR

Rij-impressie BMW M1000XR

17 oktober, 2024

Na de M1000RR en M1000R lanceerde BMW eerder dit jaar met de M1000XR een derde model in de exclusieve M-lijn. Vol ...
Vergelijkingstest 3 power nakeds

Vergelijkingstest 3 power nakeds

3 oktober, 2024

Deze naked bikes behoren tot de sterkste motoren die je gewoon in de winkel kunt kopen. Dat is echter slechts een ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-