+ Plus

Interview Claudio Domenicali

Claudio Domenicali staat al sinds 1991 bij Ducati op de loonlijst. Na onder meer directeur te zijn geweest van Ducati Corse en de Research & Development afdeling, bekleedt hij sinds 2013 het hoogste ambt binnen de Italiaanse organisatie. Wij spraken met de 52-jarige CEO over hoe het Italiaanse traditiemerk zich de komende jaren gaat ontwikkelen en waarom het een V4-tijdperk inluidt!

? Meneer Domenicali, Ducati is de laatste jaren behoorlijk innovatief bezig geweest met de presentatie van onder meer de Scrambler en, zeer recent, de nieuwe V4. Hoe voelt dat?
“Ontzettend goed. Die hele bedrijfsstrategie is overigens grotendeels terug te voeren op onze firmacultuur, we hebben altijd veel waarde gehecht aan ontwikkeling. Al is dit jaar zelfs voor ons bijzonder. Ik kan me niet herinneren dat we ooit in hetzelfde jaar twee compleet nieuwe modellen hebben gepresenteerd, zoals nu het geval met de V4 en Scrambler 1100. Ik denk dat 2017 in onze 90-jarige geschiedenis wel eens het jaar met het meeste nieuws zou kunnen zijn. Een behoorlijke aanslag op ons team weliswaar, maar de positieve feedback die we kregen was fantastisch. We hebben een video van de Panigale V4 op Youtube gegooid en binnen 24 uur hadden we al 1,5 miljoen views. Ongelooflijk. De mensen hebben blijkbaar gemerkt dat we iets groots en sterks hebben gemaakt, en dat maakt ons trots.”

? De V4, daar kunnen we natuurlijk niet omheen. Wat was de motivatie voor juist deze blokconfiguratie?
“Bij Ducati zijn we trots op onze geschiedenis, maar zeker niet nostalgisch. Laat ik het zo zeggen, we kijken meer naar de toekomst, dan naar het verleden. Bij ieder nieuw model dat we op de markt brengen, denken we al over de volgende na. Toen de ontwikkeling van de Panigale 1199 klaar was, waren we al bezig met de plannen voor de opvolger. Daarbij hadden we twee opties: een nog extremere V-twin bouwen, wat zeer moeilijk zou worden omdat we met de Ø 116 mm zuigers al aardig aan de grens van het mechanisch haalbare zaten, of de kennis gebruiken die we al sinds 2003 in de MotoGP hadden opgedaan. Daar waren we al met de vijfde versie van de V4 bezig en we wisten hoe we een dergelijk blok compact en super sterk konden maken, maar tegelijkertijd toch heel rijdbaar. Onze GP17 met de contra roterende krukas en ongelijkmatige ontstekingsintervallen is zonder twijfel de sterkste van het veld, maar toch makkelijk te rijden. Precies datzelfde pakket wilden we ook voor de straat ontwikkelen, tegen een acceptabele prijs natuurlijk. Na de eerste simulaties bleek dat het koppel nog beter kon, daarom hebben we de cilinderinhoud verhoogd naar 1.100 cc. Het betekent weliswaar de overstap van de V-twin naar de V4, maar we moeten kijken naar waar we over tien, twintig staan of willen staan.”

? Denkt u dat de Panigale zichzelf door de grotere cilinderinhoud niet uit het superbike-segment rijdt?
“Hoezo? Het is een toch een sportmotor, perfect gebalanceerd, super snel, maar toch eentje die zich in de normale wereld prima weet te redden. Uiteindelijk beslist de klant over het succes, niet één of andere klassenindeling. Bij auto’s is er toch ook geen indeling voor sportwagens op het gebied van cilinderinhoud? Daar heb je 3,5 liter, 4,5 liter, of een 3 liter bi-turbo, noem maar op. En niemand die het over de cilinderinhoud heeft. Voor het WK Superbike zullen we uiteraard wel een versie ontwikkelen die voldoet aan het reglement, deze 1000R komt in 2018 en heeft weliswaar minder cilinderinhoud, maar is wel sterker.”

? Op de Panigale twin na, gebruikt Ducati alle blokken in meerdere modellen. De V4 zou ook prima in andere modellen/segmenten passen, gaat dat ook gebeuren?
“De Panigale is een rasechte sportmachine, daarop is het blok ook specifiek getuned. Maar inderdaad, net als de V-twin past ook de V4 heel goed in meerdere typen. We zullen zowel een V4 als V2 merk worden, welke van de twee we gaan gebruiken, hangt echter van het concept af.”

? Kunt u misschien iets meer vertellen over welke concepten daarvoor dan in aanmerking komen?
(lachend) “Nee, daarvoor hebben we niet genoeg bier hier.”

? Er zijn inmiddels 45.000 Scramblers uitgeleverd, echter meer en meer merken komen nu met vergelijkbare retro-bike concepten. Bang voor de concurrentie?
“We respecteren onze concurrenten en hun producten. Het succes van de Scrambler is sommigen vast en zeker niet ontgaan, met vergelijkbare concepten als tastbaar resultaat. Maar zo werkt het concurrentieprincipe en de markt nu eenmaal. Ik denk ook dat we nu met de nieuwe 1100 een zeer interessante nieuwkomer hebben. Ik ben er zelf in ieder geval erg van gecharmeerd. Het blok is met 90 pk weliswaar niet overdreven sterk, maar hij heeft wel enorm veel koppel, al vanaf 4.000 toeren gebeurt er echt wat. Op de openbare weg voelt de 1100 beduidend veel sterker dan de 800, bovendien is de machine zelf ook groter, waardoor met name langere rijders er beter mee uit de voeten kunnen. En dan komen daar ook nog een hoop elektronische extra’s bij, zoals onder meer bochten-ABS. Je kunt de 1100 niet alleen in de typische, relaxte Scrambler-stijl rijden, maar dankzij ride-by-wire en tractiecontrole kun je er bijvoorbeeld ook een sportieve rijstijl op na houden.”

? De Scrambler 1100 is niet de bekende 800 met een zwaarder blok, maar echt volledig nieuw. Was dat noodzakelijk?
“Ja, simpelweg het 1100-blok overzetten kon niet, het frame van de 800 is daar te klein voor. Bovendien wilden we ook een meer stabiel, vaster op de weg liggend rijwielgedeelte. Een motor die geschikt is voor diverse inzetgebieden dus.”

? Is er misschien ook nog ruimte voor een sportievere Scrambler 1100?
“De 1100 komt er in drie varianten, waaronder een 1100 Sport, die is al sportief. Echter ter verduidelijking, we presenteren met de 1100 niet alleen een nieuwe motor, maar eigenlijk een nieuw platform met een nieuw frame, swingarm, blok en bijbehorende elektronische technologie. Op die basis kunnen we natuurlijk verschillende derivaten ontwikkelen.”

? De Desert Sled is een beetje een vreemde eend in de Scrambler-bijt, die echter heel goed werd ontvangen. Zit zo’n enduro-variant er ook voor de 1100 in?
“Laat ik het zo zeggen, wat betreft toekomstige ontwikkelingen staat die héél erg hoog op het prioriteitenlijstje.”

? Verrassend was de underseat uitlaatpartij van de 1100. Vanwaar deze opvallende lay-out?
“Dat beviel gewoon beter, optisch gezien dan. In traditioneel opzicht past het beter bij het hele Scrambler en Ducati concept, bovendien kon het met Euro4.”

? Ook de Multistrada-lijn is met de 1260 onder handen genomen. Welke kant gaat het met de grote allroad op in de toekomst?
“Het segment gaan we nog verder uitbreiden, op den duur echter komt er wel een systeemwissel.”

? Veel fabrikanten investeren momenteel in de middenklasse, KTM en BMW bijvoorbeeld. Wat vindt u daarvan?
“Persoonlijk ben ik een groot fan van de Multistrada 950, die rijdt lekker neutraal en heeft meer dan genoeg power. De mens streeft echter altijd naar meer!”

Meneer Domenicali, bedankt voor dit gesprek.

Lees meer over

BMW Ducati

Gerelateerde artikelen

Eerste test Ducati Multistrada V4

Eerste test Ducati Multistrada V4

31 oktober, 2024

Zware slagregens, rivieren treden uit hun oevers, en evacuaties. Kortom, een prima weersverwachting om af te ...
Eerste Test BMW R1300GS Adventure

Eerste Test BMW R1300GS Adventure

31 oktober, 2024

Afgelopen juli greep BMW haar eigen Motorrad Days in Garmisch Partenkirchen aan om de jongste Adventure-exponent ...
Rij-impressie BMW M1000XR

Rij-impressie BMW M1000XR

17 oktober, 2024

Na de M1000RR en M1000R lanceerde BMW eerder dit jaar met de M1000XR een derde model in de exclusieve M-lijn. Vol ...