+ Plus

Eerste Test BMW F800GT

Vrijheid op twee wielen, dat betekent ook een keuze hebben tussen toeren en knallen. De nieuwe BMW F800GT wil een brug tussen beide werelden slaan, net als een echte sportieve toermachine.
Een sportieve toermachine is een fantastisch concept. Bagage er opknopen, vrouwlief achterop, starten en op naar de bergen in Oostenrijk, Italië of Frankrijk. Lekker vlot naar de bestemming? Geen probleem, daar zijn snelwegen voor en een beetje sportieve toermachine beheerst ook dat kunstje. Een paar uurtjes vol gas en voor je het weet ben je op de plaats van bestemming voor de komende dagen en met een beetje geluk is de temperatuur er van Mediterrane allure. En dan is het een kwestie van snel handelen: de bagage afladen, vrouwlief een dikke kus op de wang drukken en nog voor zonsondergang de eerste bergpas op om de bandjes eens lekker op temperatuur te brengen. Haha! Dat waren nog eens tijden, toen begin jaren negentig de Honda VFR750F de maat der dingen was in het middenklasse sportieve toersegment. En tegenwoordig?
Tja, hier en daar is nog wel een enigszins vergelijkbare toeristische en tegelijkertijd vlotte tweewieler te vinden, maar een klassieke en uitgewogen sportieve toerist als destijds staat ons niet direct op het netvlies. Wellicht dat er hier en daar dan ook licht teleurgesteld werd gereageerd dat de BMW F800ST met ingang van dit modeljaar een nieuwe achternaam heeft en voortaan op GT eindigt, wat, zoals wellicht bekend, voor ‘Gran Tourismo’ staat. Bladerend door de vele pagina’s persinformatie lijkt dat vermoeden te bevestigen. De F800GT zou wat meer toergericht moeten zijn en bovendien een tik meer volwassen en wat moderner. Optioneel is de BMW van tractiecontrole en een elektronisch verstelbaar ESA-rijwielgedeelte (met een stelmogelijkheid voor de uitgaande demping van de achterschokbreker). Een nieuw ABS tekent standaard voor een veilige remvertraging en – dat verklappen we al vast – kortere regelintervallen. Wat het blok betreft bewegen er net als voorheen twee naast elkaar gepositioneerde zuigers parallel door hun cilinderbanken, waarbij een topvermogen van 90 pk de vrije loop krijgt, en dat zijn 5 pk’s meer dan voorheen bij de ST. Onze testmachine liet op de vermogensbank trouwens een heel gezonde 94 pk bij 8.400 toeren zien. Hoofdverantwoordelijk voor die stijging is het van de naakte variant (de F800R) afkomstige uitlaatsysteem, dat het vermogen net even een stukje vetter maakt.
 
Eerlijk is eerlijk, zoals de GT voor me staat met zijn 50 millimeter langere enkelzijdige swingarm en een vrije blik op het nieuw ontworpen achterwiel, kan ik niet anders dan instemmend knikken. Het ziet er super uit. Een collega durft zelfs de optische vergelijking met een RC30 te trekken, maar dat kan natuurlijk alleen als je de secundaire aandrijving buiten beschouwing laat. Daar tekent immers net als voorheen een machtige riem voor, wat meteen ook de enig overgebleven riemaandrijving in het BMW-modelpallet is. Daar ben je een liefhebber van of niet, onderhouds- en poetsvriendelijk is het in ieder geval wel.
Goed, genoeg gekeken en gediscussieerd, tijd om de ‘Kuh’ bij de horens te vatten. Waar je na het lezen van de persinfo de ergonomie van een toerfiets zou verwachten, is de kniehoek nog steeds het meest afgestemd op een snelle en dynamische rit. En dat ondanks het feit dat de voetsteunen vergeleken met zijn voorganger een centimeter verder naar voren en naar beneden zijn verplaatst. De zithoogte is door een kortere voorvork met vier centimeter gedaald naar 80 centimeter, maar kan naar wens individueel worden aangepast met de keuze voor een ander zadel (deels tegen meerprijs).
Bij een eerste greep naar het stuur valt op dat de knipperlichten via een conventionele, maar enigszins hakerig werkende combischakelaar worden bediend. Verder ligt het hoger gepositioneerde stuur aangenaam in de handen. De beide uiteinden zijn zelfs iets richting de rijder gebogen, wat het stuur een sportieve noot geeft. Eindelijk mag de rechterduim op de bekende knop drukken. De paralleltwin direct bij de les en klinkt ook in zijn nieuwste configuratie als een echte boxermotor. Het instelbare koppelingshendel laat zich met weinig handkracht intrekken, waarna de eerste versnelling zich geluidloos en nauwkeurig laat selecteren.
Al bij het wegrijden produceert de einddemper al een lekker geluid, waar tot ongeveer 3.000 toeren ook nog wat ondefinieerbaar verbrandingsgeluid te horen is. Vanaf dit toerental duwt het blok de 213 kilo wegende BMW energiek en tot aan een gemeten 88 Nm koppel voorwaarts, waarbij het blok met het stijgen van het toerental lekker vrij tot aan de begrenzer door blijft lopen. Het mooie daar aan is dat je als rijder door die gelijkmatige motorkarakteristiek geen moment wordt overvraagd. Er is steeds voldoende kracht voorhanden om heerlijk vlot onderweg te zijn. Het imposante uitlaatgeluid vanaf 6.000 toeren onderstreept het karakter van de BMW nog maar eens fijntjes.
Eindelijk droogt het wegdek wat op en kan de gaskraan wat verder worden opengedraaid. Waar de Metzeler Z8 onder natte omstandigheden al mooi met de GT harmonieerde, laat dit rubber ook op een droge weg een goede en superneutrale indruk achter. De GT valt niet onverwacht dieper een bocht in, heeft niet de neiging zich op te richten en geeft ook onder forse hellingshoek meer dan voldoende feedback. Zo moet het zijn. Goede keuze dus.
Valt er dan helemaal geen kritiek op de BMW te leveren? Zeker wel, ook al gaat het voor de notoire BMW-haters in dit geval om een kleinigheid. De zojuist nog geprezen versnellingsbak schakelt inderdaad heel nauwkeurig, maar de versnellingen moeten wel met nadruk worden gekozen. Zo niet, dan gaat de krachtoverbrenging ergens tussen de tandwielparen verloren. En ondanks het flinke koppel moet er op bochtenrijke trajecten kwistig worden geschakeld. De overbrenging is met een theoretische topsnelheid van 230 km/uur zeer lang gekozen en ook lastwisselingen zijn duidelijk merkbaar. Net als bij de voorganger stoort bovendien de standaard aanwezig stuurdemper met een stugge afstelling, waardoor langzaam rechtuit rijden bij lage toerentallen een soort van eierdans wordt. Maar wat het rijwielgedeelte betreft valt er verder niet veel aan te merken. De telescoopvoorvork is comfortabel te noemen, de achterschokbreker (bij onze testmachine) is al naar gelang de ESA-afstelling ‘normaal’, ‘comfortabel’ of ‘sportief’ gedempt. De handelbaarheid van de GT is goed, maar niet volledig overtuigend. In snel opeenvolgende bochtcombinaties voelt de Beier namelijk wat stijfjes in de heupen. Daarentegen ligt de BMW altijd zo stabiel als een mammoettanker op de weg en laat zich door geen enkele langsril of andere oneffenheid in het asfalt van de wijs brengen. Opvallend: bij een meer behouden rijstijl voelt de GT beduidend beter aan en past de actieve lichaamshouding beter bij de rijstijl. Ook niet onvermeld mag blijven dat de bredere stroomlijn de wind- en weersbescherming ten goede is gekomen en dat de maximum belading met 11 kilo is toegenomen tot 207 kilo. Ook dat maakt de F800GT tot een echte goede sportieve toermachine, die comfort op de lange baan en reiscapaciteiten in geoptimaliseerde vorm aanbiedt, zonder zich van het basiskarakter van de ST te vervreemden. Een sportieve toerrijder kan met een gerust hart op deze nieuwe BMW stappen, die met zijn 15 liter tankinhoud en het vermoedelijk nagenoeg onveranderde lage brandstofverbruik een toertje richting zuiden en aansluitend een rondje bochten vreten beslist niet uit de weg gaat. De spullen kunnen dus worden gepakt!
 

 

 
[kader p. 21 rechtsonder]
VERGELIJKING MET DE F800ST
Vergeleken met de F800ST zijn de modificaties talrijk, maar niet altijd even zichtbaar.
 

Het vermogen is nominaal gestegen met 5 pk naar 90 pk.
De voorvork is 15 millimeter korter, waardoor de zithoogte afnam tot 800 millimeter.
De swingarm is omwille van de stabiliteit met 50 millimeter verlengd.
De stroomlijn en de ruit hebben een andere vorm en bieden meer bescherming tegen weer en wind.
De wielen zijn in totaal 820 gram lichter en zien er mooier uit.
Tractiecontrole (ASC) is een optie.
Elektronisch verstelbare vering (ESA) met stelmogelijkheid voor de uitgaande demping achter is optioneel.
De maximum belading is met 11 kilo gestegen naar 207 kg.

 
[BU]
De BMW F800ST was er sinds 2006.

 

 
TECHNISCHE GEGEVENS BMW F800GT
MOTOR vloeistofgekoelde tweecilinder viertakt lijnmotor, twee bovenliggende ketting-aangedreven nokkenassen en vier kleppen per cilinder, klepbediening via stoterbussen, dry-sump smering, benzine-injectie Ø 46 mm, geregelde katalysator, 400 watt dynamo, accu 12 V/12 Ah, mechanisch bediende natte meerplaatskoppeling, zesversnellingsbak, tandriem aandrijving, secundaire overbrenging 2,353.
Boring x slag 82,0 x 75,6 mm
Cilinderinhoud          798 cc
Compressie  12,0 : 1
Max. vermogen         66,0 kW (90 pk) bij 8.000 tpm
Max. koppel   86 Nm bij 5.800 tpm
 
RIJWIELGEDEELTE aluminium brugframe, telescoopvoorvork Ø 43 mm, stuurdemper, enkelzijdige aluminium swingarm met monoschokbreker, veervoorspanning en uitgaande demping instelbaar, dubbele schijfrem voor Ø 320 mm met vierzuiger remklauwen, schijfrem achter Ø 265 mm met tweezuiger remklauw, ABS, tractiecontrole.
Aluminium gietwielen           3.50 x 17; 5.50 x 17
Banden          120/70ZR17; 180/55ZR17
 
MATEN EN GEWICHTEN wielbasis 1.514 mm, balhoofdhoek 63,8°, naloop 95 mm, veerweg v/a 125/125 mm, drooggewicht 213 kg, tankinhoud 15,0 liter.
Garantie         2 jaar
Kleuren          oranje, zwart, wit
Prijs    NL € 11.750,- / B n.n.b.
Prijs testmotor*         NL € 13.214,-
 
INFO NEDERLAND BMW Nederland BV, tel. 070-413 32 22, www.bmw-motorrad.nl
INFO BELGIË BMW Belux, tel. +32 (0)389-09 711, www.bmw-motorrad.be
 
*incl. Veiligheidpakket (ESA, tractiecontrole (ASC), bandenspanningscontrole (RDC)), Comfortpakket (handvatverwarming, kofferhouders, middenbok, boordcomputer) en LED-knipperlichten
 
VERMOGENSGRAFIEK¹
68,9 kW (94 pk) bij 8.400 tpm
88 Nm bij 5.700 tpm

 

 
[BU’s]
 
[p. 20 details]
De combischakelaar voor de knipperlichten werkt wat hakerig. ESA en ASC is optioneel.
 
Het LCD-display is nu eendelig. De boordcomputer geeft een veelheid aan informatie.
 
Nieuwe en lichtere wielen en een langere swingarm. De riemaandrijving bleef behouden.
 
 

st1:*{behavior:url(#ieooui) }

Lees meer over

BMW Honda

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Honda Forza 750

Eerste Test Honda Forza 750

28 november, 2024

De Forza 750 profiteert van dezelfde vernieuwingen die de X-ADV (zie eerste test pagina 34) ook kreeg. Vooral tegen ...