+ Plus

Alpenmasters 2024 – Intro

Krappe haarspeldbochten, steile klimmen en uitdagende afdalingen: de slingerwegen tussen de Alpentoppen – en dan vooral de Stelvio en de aangrenzende passen – zijn zowel fascinerend als veeleisend voor mens en materiaal. Welkom bij de Alpenmasters 2024!

Laten we eerlijk wezen: Jupiter is een partycrasher. Welke motivatie zou er anders zijn voor deze weergod om een dikke sneeuwlaag te leggen over de testlocatie van de twintigste editie van de Alpenmasters? De terugkeer naar de oorsprong (in 2005 vond op de Stelvio de eerste Alpenmasters plaats) was in de geplande periode gewoonweg niet mogelijk. Vanaf de noordkant konden we bij haarspeldbocht 22, de vertakking naar de Franzenshöhe, niet verder. Vanaf daar reden alleen nog de sneeuwschuivers het restant van de 48 haarspelden op weg naar de top – en dat half juni!

Gelukkig bevindt de legendarische Stelvio zich middenin een formidabele Alpiene feestlocatie. De ruime bochten van de Ofenpas, de krappe hairpins van de Umbrail, de pittoreske zuidkant van de Stelvio en niet te vergeten de laatste slingers naar Sulden naar ons op 1.900 meter hoogte gelegen basiskamp. Dat alles levert bij elkaar een circa tweehonderd kilometer lange testroute op die Alpenmasters waardig is.

We kunnen met gepaste trots zeggen dat dit jaarlijkse bergfestijn in de Alpen de grootste motortest ter wereld is! Het concept: uit alle nieuw verschenen 2024-modellen vormen we acht gelijkwaardige duo’s. In de voorronden kwalificeert zich de winnaar van elk van die duels voor de finale (MotoPlus 18/2024). Daar zal deze groep van acht motoren worden aangevuld met de regerende kampioen, de Suzuki V-Strom 800DE, en door een internationale jury worden beoordeeld. De ervaren motorjournalisten van samenwerkende bladen uit verschillende landen bepalen in een knock-out-procedure welke motoren er achtereenvolgens afvallen en welke zich de nieuwe Alpenkampioen mag noemen.

De testcriteria zijn aangepast aan de specifieke eisen in de bergen. Remproeven bergaf op steile paswegen, acceleratie met twee personen vanuit een haarspeldbocht en de stuureigenschappen in het krappe bochtenwerk zijn slechts drie van de criteria die we alleen hier hanteren.
Dat is ook de reden dat na de droge puntenbeoordelingen en de lange evaluatiediscussies bij de jury niet altijd de snelste, sterkste of duurste motoren bovenaan eindigen. Bij de Alpenmasters gaat het om de essentie van het motorrijden: het gelijktijdig beleven van de combinatie van uitdagende wegen, fascinerende techniek en grandioze landschappen. Wat bij deze 2024-editie overigens ook zonder de afgesloten 26 haarspeldbochten naar de top van de Stelvio weer uitstekend lukte!

Gerelateerde artikelen

Alpenmasters 2024 (3) – Finale

Alpenmasters 2024 (3) – Finale

19 september, 2024

Bij de Alpenmasters is het als bij een EK of WK voetbal: iedereen wil uiteindelijk door naar de finale. Acht ...
Eerste Test Yamaha MT-09 Y-AMT

Eerste Test Yamaha MT-09 Y-AMT

19 september, 2024

Ruim twaalf jaar – sinds de komst van de NC700 DCT – had Honda zo’n beetje het alleenrecht op ...
Alpenmasters 2024 – Mid Nakeds

Alpenmasters 2024 – Mid Nakeds

5 september, 2024

Waarom de KTM 990 Duke en Yamaha MT-09 tot de succesnummers van deze twee fabrikanten behoren, wordt niet alleen op ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-