Nieuws

Energica vraagt insolventie aan – update

Geruchten over problemen deden al even de ronde, maar zojuist is bekend geworden dat Energica Motor Company SpA, producent van elektrische motorfietsen insolventie heeft aangevraagd. Een curator zal de activa verkopen om de schuldeisers te betalen. Dit zal  het einde betekenen voor Energica zoals we het nu kennen.

De Italiaanse fabrikant, voor 75% in handen van het Amerikaanse fonds Ideanomics, werd in 2014 opgericht en maakte indruk met een aantal fraaie elektrische modellen als de Ribelle, Ego en meer recent de Experia allroad. Ook was het de eerste motorenleverancier voor de FIM Enel MotoE World Cup, die in het bijprogramma van de MotoGP wordt verreden.  

De crisis op de elektrische markt die in 2022 begon en de daling van de investeringen in de sector hadden een negatieve impact op Ideanomics en brachten daardoor ook de investeringsmogelijkheden van Energica in het gedrang. Het bedrijf werd daarnaast geconfronteerd met de uitdagingen van de neergang in de markt en de toeleveringsketen.

De inspanningen van het management om nieuwe investeerders te vinden hebben niet mogen baten, waardoor Energica uiteindelijk geen andere keuze dan via de rechtbank in liquidatie te gaan. Als onderdeel van de liquidatie zal een door de rechtbank aangestelde vereffenaar de taak op zich nemen om de activa van het bedrijf te verkopen, waaronder productiefaciliteiten, patenten en intellectueel eigendom. De opbrengst van dit proces zal worden gebruikt om schuldeisers te betalen in overeenstemming met de wettelijke rangorde. Prioriteiten zijn onder andere uitstaande loonvorderingen van werknemers en belastingverplichtingen.

 

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Goud voor de Kawasaki W800

Goud voor de Kawasaki W800

16 oktober, 2024

De Kawasaki W800 staat in de nieuwe 2025-kleur Metallic Midnight Gold bij de dealer. Dat stijl nooit uit de mode ...
Triumph vernieuwt Speed Twin 900

Triumph vernieuwt Speed Twin 900

15 oktober, 2024

Triumph heeft haar Speed Twin 900 een flinke update gegeven voor 2025. Daarbij lag de nadruk op de vering en ...
Eerste indruk: Kawasaki Versys 1100

Eerste indruk: Kawasaki Versys 1100

15 oktober, 2024

Ongeveer dertien jaar geleden vormde Tenerife het decor voor de presentatie van de eerste ‘grote’ Versys, de 1000. ...

Overig nieuws