Hotel Typisch

« Terug naar overzicht Hotel Typisch

Typisch? Een nogal, nah ja, typische naam voor een hotel annex brasserie op de Hunsrück in het Duitse Rheinland-Pfalz. Het geeft volgens eigenaren Mike Doensen (44) en Claudia de Ruiter (40) echter wel precies aan waar ze voor staan: niet de standaard geplaveide weg bewandelen, maar er juist die eigen, persoonlijke draai aan geven. Het echtpaar weet waarover het praat. Tien jaar lang bestierden ze een eetcafé in het Zuid-Limburgse Valkenburg, de horeca zit ze dus in het bloed, en als fervent motorrijders rolde ook half Europa onder de wielen door. Mike Doensen: “Dan kwamen we in een hotel en merkten dat er over de simpelste zaken niet was nagedacht. Niet dat men motoronvriendelijk was, maar echt goed inleven in de motorrijders konden ze zich ook niet. Geen fatsoenlijke stalling voor de motoren bijvoorbeeld. Dan heb je zelf al heel snel zoiets van, ik zou dat anders doen.” Die kans kreeg, of beter gezegd greep, het stel begin 2007. De gemeente Valkenburg wilde als eigenaar het pand waarin het eetcafé was gevestigd niet verkopen of verbouwen. “Die afhankelijkheid ben je op een gegeven moment zat, je wilt iets voor jezelf, maar de prijzen van onroerend goed in Nederland zijn domweg schrikbarend hoog. ‘Dan pakken we het maar rigoureus aan en gaan gewoon weg’ hebben we toen gezegd. Of dat nu Spanje, Frankrijk of de Dolomieten werden, maakte ons eigenlijk niets uit. En waar kom je dan uiteindelijk terecht? Op krap 300 kilometer van waar we woonden, maar toch in een heel andere wereld. Draai hier de snelweg af en het is meteen al pure fun, echt fantastisch.” Hoe mooi de omgeving ook is, in een gespreid bedje belandden de ondernemers alleszins. “De brasserie hebben we meteen aangepakt”, vertelt Mike, ”daar hoefde niet zo gek veel aan te gebeuren. Ander kleurtje, het wel ontzettend Duitse interieurtje eruit en dat was het. Toen de keuken, die is helemaal op de schop gegaan, en na een maandje of drie waren we beneden klaar en kon de brasserie open. Eind 2007 zijn we toen aan de kamers begonnen en dat was een heel karwei. Kort gezegd: alles eruit en alles nieuw. Kamers klaar en toen moest er nog een brandtrap komen, inclusief rookmeld-installatie en aansluiting op de meldcentrale. Uiteindelijk konden we half juli 2008, toen het seizoen al bijna voorbij was, pas open. Ik noem dat daarom altijd maar onze oefenperiode. Het was de tijd, investering en energie echter allemaal waard. We hebben er zelfs drie sterren voor gekregen. En misschien nog wel belangrijker, als mensen voor een tweede keer bij ons komen krijgen we vaak te horen dat het voelt alsof ze thuis komen. Prachtig toch, dat is voor ons echt de bevestiging dat we de goede richting zijn ingeslagen.” Hotel Typisch, Hochwaldstraβe 1, D-54427, Kell am See, tel. +49 (0)65-89 346, www.hoteltypisch.de

Winkel overzicht