Gaat een rijverbod straks in de hele EU gelden?
Het Europees Parlement heeft besloten dat rijverboden in de hele EU moeten worden opgelegd en niet langer beperkt moeten blijven tot het land dat ze oplegt.
Met de invoering van deze nieuwe verordening wil de EU de verkeersveiligheid aanzienlijk vergroten en tegelijkertijd gevaarlijke verkeersovertreders strenger straffen door de regels te standaardiseren. Op dit moment gelden rijverboden alleen in het EU-land waar ze zijn opgelegd; in andere landen van de Europese Unie mogen verkeersovertreders gewoon motor- en/of autorijden.
Een van de belangrijkste vernieuwingen is de uitbreiding van de gronden voor intrekking van het rijbewijs. Volgens de nieuwe bepalingen kan het overschrijden van de maximumsnelheid met 50 km/uur of het overschrijden van de maximumsnelheid met 30 km/uur in woonwijken leiden tot de intrekking van een rijbewijs. Bovendien zal het rijden zonder geldig rijbewijs als een ernstige overtreding worden beschouwd, zoals momenteel het geval is voor rijden onder invloed van alcohol en verkeersongevallen met dodelijke afloop. Dit zal ervoor zorgen dat informatie over ontzeggingen van de rijbevoegdheid automatisch wordt uitgewisseld tussen de EU-lidstaten. Als een EU-land een rijverbod heeft uitgevaardigd, moet uiterlijk na 25 dagen duidelijk zijn of het verbod in de hele EU geldt of niet.
De nieuwe verordening over de intrekking van rijbewijzen maakt deel uit van het verkeersveiligheidspakket dat de EU-Commissie in maart 2023 heeft gepresenteerd. De leden van het Europees Parlement hebben de ontwerprichtlijn aangenomen met 372 stemmen voor, 220 tegen en 43 onthoudingen. Aangezien de Raad nog geen standpunt heeft ingenomen, zal het nieuwe Parlement, dat in juni 2024 wordt gekozen, verder werken aan deze wet. Voordat nieuwe regels van kracht kunnen worden, moet er ook met de EU-lidstaten onderhandeld worden over een compromis. Na zo’n akkoord over een richtlijn hebben de lidstaten over het algemeen ongeveer twee jaar de tijd om de vereisten om te zetten in nationale wetgeving.