Premium

Crashtest elektronische airbagvesten

Elektronische airbagvesten behoren tot de jongste ontwikkelingen op de motorkleding-markt, maar tot nu toe heeft nog niemand het werkelijk beschermende effect van de luchtkussens bewezen. Tot nu, want wij nemen drie vesten onder de loep in de eerste, exclusieve MotoPlus-crashtest!

Airbagvesten zijn al lang geen innovatie meer, ze blijven wel polariseren, maar ze pakken desondanks een toenemend aantal motorrijders in. Elektronische airbagvesten zijn al jaren met een opmars bezig, en toch blijven ze een beetje een mysterie. Beschermen ze echt zoveel beter dan de bekende kunststof protectoren? Maken de fabrikanten daadwerkelijk waar wat ze beloven?

Al in 2020 stelden we onszelf bovenstaande vraag en daarom ontwikkelden we samen met de ADAC een testprocedure die de ontplooiingssnelheid meet. Dat wil zeggen de tijd die verstrijkt tussen de detectie van een botsing en het moment dat de luchtkamers volledig gevuld zijn. Alle drie in 2020 geteste modellen (Alpinestars Tech Air Street, Dainese Smart Jacket en Held eVest Clip in) waren met 75 tot 80 milliseconden extreem snel, betrouwbaar en op tijd voor de klap. Een geschikte testmethode voor het beschermende effect zelf ontbrak nog in 2020. Drie jaar later zijn er niet alleen meer modellen beschikbaar, maar hebben we ook de tijd gehad om op zoek te gaan naar een geschikte test.

En dat testen doen we natuurlijk niet door zelf (bewust) te crashen, maar hoe doen we dat dan wel? In MotoPlus 21/2023 leggen we het uit, net als de uitkomst(en) en conclusie van de crashtest!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Teaservideo Husqvarna Vitpilen 801

Teaservideo Husqvarna Vitpilen 801

20 september, 2024

Husqvarna kondigt een nieuw model aan in een teaservideo: de nieuwe Vitpilen 801 met een parallel en meer dan 100 ...

Overig nieuws