Premium

Reizen Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen zijn behoorlijk populair onder Nederlandse motorrijders, al was het alleen al vanwege de ligging op steenworp afstand van Nederland. Eén van de MotoPlus-lezersreizen van dit jaar voerde naar dit prachtige stukje België, uiteraard haakten wij aan!

Hoewel de Ardennen als heel erg bosrijk te boek staan, is het noordelijke deel juist behoorlijk weids met glooiende grashellingen. Hier vind je ook de meeste wijndomeinen, maar hoe meer we richting het zuiden rijden, hoe schaarser de wijngaarden worden. De eerste kilometers voeren voornamelijk nog over wat bredere tweebaanswegen, maar iets achter het dorpje Méan duiken we linksaf een kleine eenbaansweg op, de eerste van vele vandaag. Het weggetje slingert zich behendig door het nog altijd glooiende weidelandschap, waar koeien tevreden onder een voorzichtig voorjaarszonnetje op de hellingen staan te grazen. Vele kleine boerderijen langs de weg getuigen van een weinig opgeruimde geest van hun eigenaren, maar het geeft de omgeving wel een ontspannen karakter. Iets in de trant van ‘niets moet, alles mag’. Plots draait de weg scherp linksaf naar beneden, een bocht die ik bijna mis. De aandacht wordt namelijk volledig getrokken door het Château de Somal, een prachtige kasteelhoeve uit de zestiende eeuw met karakteristiek schilddak. Het volledig ommuurde complex is schitterend gelegen langs een watertje en kijkt uit over de rondom liggende landerijen. Sowieso blijken de Ardennen een goede voedingsbodem voor kastelen en landerijen, in bijna elke vallei huist er wel eentje.

Het Château de Somal is slechts een van de vele bezienswaardigheden die we tijdens de trip, waarvan je de routebestanden trouwens hier kunt downloaden, tegenkwamen. Het volledige reisverhaal vind je in MotoPlus 13/2023.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Piaggio presenteert nieuwe MP3 310

Piaggio presenteert nieuwe MP3 310

27 september, 2024

Scooterfabrikant Piaggio heeft haar nieuwe MP3 310 gepresenteerd. Deze nieuwe uitvoering van de driewieler heeft ...
Waterdichte reisgenoot

Waterdichte reisgenoot

26 september, 2024

Het Duitse Ortlieb heeft haar portfolio onlangs uitgebreid met deze nieuwe Duffle RC, een zeer degelijke reistas ...

Overig nieuws