Producttest adventure-laarzen
Echte adventure-rijders weten dat je met je doorsnee motorlaars niet bepaald offroad kunt rijden. Wij zetten daarom elf paar adventure-laarzen tegenover elkaar in de zoektocht naar de perfecte laars voor op de weg én in het zand.
Adventure-laarzen kunnen niet op één paard wedden, maar moeten verschillende functionaliteiten in huis hebben. Toch bestaat ook hier een verschil tussen wat een laars volgens de fabrikant kan en wat hij daadwerkelijk doet. Om te voorkomen dat je een gebrek aan waterdichtheid pas opmerkt na een rivierdoorwading en een ontoereikende veiligheidsuitrusting in het ziekenhuis, hebben we elf avontuurlijke laarzen uitgenodigd voor een bootcamp. Daar bewijzen ze in uitgebreide tests of ze echt zo stevig zijn als ze beweren te zijn. Bescherming tegen regen, ademend vermogen in de hitte, comfort op lange etappes en stevigheid bij contact met hout, stenen en asfalt zijn slechts enkele van de oefeningen die de laarzen moeten doorstaan.
Deze beproevingen hebben allemaal een doel: de laars te vinden die zich bij alle avonturen als een trouwe en altijd klaarstaande metgezel ontpopt. Zittend of staand, rijdend of lopend. Niet alle laarzen overtuigen. Een regelmatig terugkerend fenomeen: zolen die in elkaar draaien. Sommige wankele kandidaten zijn aan de onderkant zo vervormd dat je je bijna afvraagt of dit opzettelijk is. Er is echter geen anatomische of biomechanische reden waarom de zolen van adventure-laarzen anders gevormd moeten zijn. De logische verklaring luidt dus: productiefout. De zool moet onder te veel spanning zijn gelijmd.
En wat nog meer? Er waren lekken, gebrek aan comfort en onvoldoende beschermende, maar ook veel goeds! Welke laarzen getest zijn, en welke het meest wist te overtuigen? Dat lees je in MotoPlus 13/2023!