+ Plus

Overzicht vakantielanden

Voor reislustige motorrijders die dit jaar het avontuur buiten de landsgrenzen zoeken: de tien populairste vakantielanden in Europa handig samengevat in één overzicht. Alle bijzonderheden en regels die voor motorrijders belangrijk zijn. Tekst: Nico Streblow, Wout Dusseldorp; Foto’s: |

Je inlezen voor je op reis gaat is nooit een overbodige luxe. Hoe zat het ook alweer met de verkeersregels? En zijn er nog dingen waar je extra op moet letten? Wij hebben de belangrijkste zaken voor je opgezocht. Kleine disclaimer: alles buiten de zuivere feiten is onderhevig aan subjectiviteit. Wat de één prachtig vindt is voor de ander niet om over naar huis te schrijven. Daarnaast is het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken altijd gebaseerd op het doemscenario. Want laten we eerlijk zijn: je hebt in Europa pech als het mis gaan, niet geluk als het niet mis gaat. Daarom: veel plezier op je motorvakantie!

DUITSLAND
KLIMAAT/BESTE SEIZOEN: Niet geheel verassend is het klimaat bij onze oosterburen zeer vergelijkbaar met dat bij ons. Aan het einde van de lente zal er op wat hoger gelegen plekken in tegenstelling tot Nederland, nog sneeuw te vinden zijn. Tijdens de zomer en vroege herfst hoef je echter geen rare dingen te verwachten. Hou er wel rekening mee dat Duitsland flink wat berg- en heuvelgebieden kent. Hierdoor zijn binnen een relatief kleine straal flinke temperatuurverschillen mogelijk. Qua seizoenen zijn de zomer en vroege herfst zijn bij uitstek geschikt voor een motorrit in Duitsland.
REISDOCUMENTEN: Paspoort of identiteitskaart. Vanwege een verhoogde terreurdreiging vinden er meer grenscontroles plaats.
MUNTEENHEID: Euro
VERKEER: Snelheidslimieten: 50/100 km/uur, op snelwegen zonder snelheidsbord is er geen maximumsnelheid; Tussen de file door rijden is verboden; Door de grote variatie in landschappen heeft Duitsland iedere motorrijder wel iets te bieden; Controleer voor je op pad gaat of wegen op bepaalde moment niet afgesloten zijn voor motoren; Het verhaal dat motorrijders niet geflitst kunnen worden in Duitsland is al lang achterhaald. Op verschillende plekken staan flitspalen die zowel de voor- als achterkant fotograferen.
BIJZONDERHEDEN BIJ OVERNACHTEN: Duitsland is echt een reisland. Nagenoeg ieder dorp heeft wel een Gasthof of pension. Daarnaast kent Duitsland een groot aantal motorcampings, zeker in populaire gebieden als bij de Eifel.
REISADVIES BUITENLANDSE ZAKEN: Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten.
MEER INFO: https://www.germany.travel

FRANKRIJK [BILDER MP 06/2016 Seite 66/75]
KLIMAAT/BESTE SEIZOEN: Globaal gezien kent Frankijk drie klimaatgebieden. Het Zuidoosten heeft een mediterraan klimaat, de Pyreneeën en de Alpen hebben een bergklimaat en het overige deel van Frankrijk heeft een zeeklimaat. Over het algemeen gelden april, mei, juni, september en oktober als goede reismaanden. Juli en augustus zijn minder populair vanwege de hitte én drukte.
REISDOCUMENTEN: Paspoort of identiteitskaart. Ook hier een verhoogde terreurdreiging en dus kans op extra grenscontroles.
MUNTEENHEID: Euro
VERKEER: Snelheidslimieten 50/80/110/130 km/uur; Op de meeste autosnelwegen wordt tol geheven, de tol moet voldaan worden bij tolpoortjes; Het zuiden en midden van Frankrijk kent prachtige wegen, rondom Parijs en Grenoble zijn milieuzones ingesteld. Om hier te mogen rijden heb je een plakkaat nodig, deze is verkrijgbaar via www.certificat-air.gouv.fr ; motoren van voor 1 juni 1999 komen hiervoor niet in aanmerking; Het is verplicht CE-goedgekeurde handschoenen te dragen en een veiligheidsvest en alcoholtester bij je te hebben. Navigatiesystemen waarop flitspalen zijn aangegeven zijn verboden hetzelfde geldt voor het dragen van bedrade oortjes op de motor.
BIJZONDERHEDEN BIJ OVERNACHTEN: In Frankrijk zijn vooral de Chambres d’hôtes (gastenkamer) zeer charmant. Zeker in combinatie met Table d’hôtes (tafel van het huis) wat inhoudt dat je mee kunt eten. Het kamperen bij een boer, Camping à la ferme, is ook een aanrader.
REISADVIES BUITENLANDSE ZAKEN: Naast een verhoogde terreurdreiging waarschuwt het ministerie ook voor criminelen die actief zijn op invalswegen bij grote steden. Zij bedreigen en beroven automobilisten. Wees dus alert bij stoplichten.
MEER INFO: nl.france.fr

GRIEKENLAND [BILDER MP 15/2016 Seite 62/69]
KLIMAAT/BESTE SEIZOEN: In de winter is het mild tot koud en ook nat, zeker in het noorden en wat meer landinwaarts. Verder loopt het motorseizoen door het mediterrane klimaat van maart tot en met oktober. Vooral in de lente is het er mooi rijden, want in de zomer wordt het al snel erg heet.
REISDOCUMENTEN: Paspoort of identiteitskaart.
MUNTEENHEID: Euro
VERKEER: Snelheidslimieten 50/90/120 km/uur; Grieken staan er niet om bekend dat ze zich heel goed aan de verkeersregels houden. Defensief rijden is dan ook zeker aan te raden. Om de wegen beter bestand te maken tegen de hoge temperaturen, mengen Grieken marmer door het asfalt. Hierdoor kan het wegdek, zeker bij regen, spekglad worden. Buiten dat is het er prachtig motorrijden met heerlijk bochtige wegen.
BIJZONDERHEDEN BIJ OVERNACHTEN: Kloosters in Griekenland hebben de traditie reizigers (van hetzelfde geslacht) op te vangen als zij daar willen overnachten. Hoewel hier steeds minder gebruik van wordt gemaakt, is het zeker op het vasteland nog een gangbare praktijk.
REISADVIES BUITENLANDSE ZAKEN: In Griekenland vinden vaak demonstraties plaats. Soms leiden deze tot geweld.
MEER INFO: www.grieksverkeersbureau.nl
GROOT-BRITTANNIË [BILDER MP 20/2017 Seite 58/63]
KLIMAAT/BESTE SEIZOEN: Door de invloeden van de Golfstroom op het zuiden en westen van het eiland is het klimaat vergelijkbaar met dat in Nederland. Cornwall kan in maart al helemaal in bloei staan terwijl de lente in Schotland zich vaak pas in mei aandient. Net als bij ons kan het weer behoorlijk wisselvallig zijn. In tegenstelling tot alle vooroordelen, valt er statistisch gezien niet meer regen in Groot-Brittannië dan op het vaste land.
REISDOCUMENTEN: Paspoort of identiteitskaart. In de haven vinden paspoortcontroles plaats.
MUNTEENHEID: Pond sterling (GBP); 1 euro = 0,88 GBP
VERKEER: Links rijden; Snelheidslimieten 48/96/112 km/uur; Groot-Brittannië is echt een motor-land. Op de weg wordt duidelijk rekening gehouden met motoren. In een aantal regio’s, met name in het zuiden, zijn secundaire wegen onoverzichtelijk door de vele heggen. Op sommige plekken kun je hier zelfs op een hoge enduro niet overheen kijken; In de kustgebieden komen hellingen van tot 35 procent voor.
BIJZONDERHEDEN BIJ OVERNACHTEN: Het concept Bed and Breakfast is echt typisch Brits. Ook campingliefhebbers komen aan hun trekken.
REISADVIES BUITENLANDSE ZAKEN: Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een verhoogde dreiging voor aanslagen. Er worden zwaarbewapende politieagenten op openbare plaatsen ingezet. Blijf alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
MEER INFO: www.visitbritain.com/nl

ITALIË [BILDER MP 13/2016 Seite 54/61]
KLIMAAT/BESTE SEIZOEN: Met een bergklimaat in Zuid-Tirol tot een mediterraan klimaat in het puntje van de laars en Sicilië kent Italië een mooi palet. Helemaal in het zuiden kun je het hele jaar rijden, in het midden en noorden vanaf maart en in de berggebieden vanaf april/mei. De Alpen vormen daarbij een uitzondering. Vanwege de winterse neerslag zijn een aantal gebieden tot juni afgesloten.
REISDOCUMENTEN: Paspoort of identiteitskaart zijn voldoende. Bij de grens met Oostenrijk vinden meer grenscontroles plaats vanwege immigratiestromen.
MUNTEENHEID: Euro
VERKEER: Snelheidslimieten 50/90/110/130 km/uur; Op het merendeel van de autosnelwegen ben je tol plichtig, de tol wordt bij tolhuisjes betaald; Snelheidsovertredingen worden zwaar bestraft; Staan er op een open stuk weg snelheidsborden met 10 of 20 km/uur, dan worden die als een soort waarschuwingsbord gebruikt. Het is aan te raden je in deze situatie aan te passen aan het overige verkeer. De wegen in de Dolomieten, rond het Gardameer en op Toscane gelden als een waar motorparadijs. Hetzelfde geldt voor Sicilië en Sardinië.
BIJZONDERHEDEN BIJ OVERNACHTEN: Een sterrenaanduiding zegt in Italië niets over de kwaliteit van het onderkomen, maar alleen iets over de voorzieningen.
REISADVIES BUITENLANDSE ZAKEN: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Italië. Wel een extra waarschuwing voor zakkenrollerij, zeker in het hoogseizoen. MEER INFO: www.enit.it/nl/

LUXEMBURG [BILDER MP 08/2014 Seite 72/79]
KLIMAAT/BESTE SEIZOEN: Het binnenland van Luxemburg kent een gematigd zeeklimaat. Verder lijkt het behoorlijk op Nederland, met als verschil dat het zomers in de nacht wat verder afkoelt door het ontbreken van relatief warmer zeewater. Het motorseizoen in Luxemburg loopt parallel aan dat van Nederland. Door het hoogteverschil en dichte bossen is het er heerlijk rijden.
REISDOCUMENTEN: Paspoort of identiteitskaart
MUNTEENHEID: Euro
VERKEER: Snelheidslimieten 50/90/130 km/uur, bij regen wordt de maximumsnelheid op snelwegen verlaagd naar 110 km/uur; Motorrijders zijn verplicht altijd dimlicht te voeren.
BIJZONDERHEDEN BIJ OVERNACHTEN: Luxemburg mag in omvang dan niet groot zijn, er zijn legio campings en hotels te vinden. Verwacht hierbij geen massatoerisme, maar eerder mensen die komen om te genieten van de natuur en de rust.
REISADVIES BUITENLANDSE ZAKEN: Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Luxemburg.
MEER INFO: www.visitluxembourg.com/nl

 

NOORWEGEN [BILDER MP 19/2015 Seite 50/57]
KLIMAAT/BESTE SEIZOEN: Noorwegen is zo’n 1.800 kilometer lang. In het noorden zijn alleen juli en augustus als gunstige maanden aan te wijzen. Voor het zuiden gelden mei tot en met september als motorvriendelijk. In de kustgebieden moet je rekening houden met relatief veel regen, terwijl het Scandinavisch Hoogland als droog te boek staat.
REISDOCUMENTEN: Paspoort of identiteitskaart. Bij alle grensovergangen wordt gecontroleerd.
MUNTEENHEID: Noorse kroon (NOK); 1 euro = 9,7 NOK
VERKEER: Snelheidslimieten 50/80/90/100/110; Op een 60 kilometerweg heeft een bus die vertrekt bij een halte voorrang; Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,2 promille; Op een aantal wegen moet tol betaald worden, dit gebeurt middels kentekenregistratie.
BIJZONDERHEDEN BIJ OVERNACHTEN: Hotels en pensions zijn over het algemeen vrij duur in Noorwegen. Daar staat tegenover dat het land bij uitstek geschikt is voor kampeerders. Daarnaast is Noorwegen beroemd om haar Hytter, kleine houten huisjes waarin je kunt overnachten.
REISADVIES BUITENLANDSE ZAKEN: Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Noorwegen.
MEER INFO: www.visitnorway.nl

OOSTENRIJK [BILDER MP 10/2010 Seite 46/49]
KLIMAAT/BESTE SEIZOEN: Oostenrijk kenmerkt zich door haar koude winters en koele zomers. Zeker de bergpassen kunnen door winterse neerslag lang gesloten blijven. Eind mei, juni en september zijn veruit de beste maanden om als motorrijder richting Oostenrijk te trekken. Juli en augustus zijn beduidend drukker, daarnaast kan het in het dal erg warm worden.
REISDOCUMENTEN: Paspoort of identiteitskaart
MUNTEENHEID: Euro
VERKEER: Snelheidslimieten 50/100/130 km/uur; Op alle autosnelwegen is een tolvignet verplicht; Praatpalen langs autosnelwegen worden ook als waarschuwingssignalering gebruikt bij spookrijders, files, mist etc. Knippert het licht, minder dan vaart; In de Alpen zijn heerlijke stuurwegen te vinden met grandioze uitzichten.
BIJZONDERHEDEN BIJ OVERNACHTEN: Hoewel ze er steeds minder hangen, worden gasthuizen en pensions in de bergen met bewegwijzering aangewezen. Als alternatief is het aan te raden in dorpen bij de lokale VVV even wat overnachtingsadressen op te zoeken.
REISADVIES BUITENLANDSE ZAKEN: Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Oostenrijk.
MEER INFO: www.austria.info/nl

SPANJE [BILDER MP 09/2014 Seite 64/73]
KLIMAAT/BESTE SEIZOEN: Dankzij het mediterrane klimaat is het motorrijden in het zuiden van Spanje het hele jaar een feest. In het binnenland moet je rekening houden met koude winters en hete zomers. Het noorden, aan de Atlantische kust, is zowel in de zomer als winter vrij nat, daar staat tegenover dat deze regio ook heel groen is. Hier begint het motorseizoen zo rond maart, in de Pyreneeën kun je beter wachten tot mei. Op de tot Spanje behorende Canarische eilanden kun je het hele jaar prachtig motorrijden. Mallorca is op haar beurt in de winter koud en nat.
REISDOCUMENTEN: Paspoort of identiteitskaart
MUNTEENHEID: Euro
VERKEER: Snelheidslimieten 50/90/100/120 km/uur; In steden wordt met temperament gereden, maar niet agressief; Spanje is een walhalla van fijne bochtige wegen. Meer dan je in een mensenleven kunt rijden. Dat soort mooie wegen vind je ook op de eilanden.
BIJZONDERHEDEN BIJ OVERNACHTEN: Hoewel duur, kunnen we niet anders dan wijzen op de paradors. Deze staatshotels huizen vaak in historische panden als kastelen en kloosters.
REISADVIES BUITENLANDSE ZAKEN: Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Spanje. Wel aandacht voor criminelen en nepagenten op autosnelwegen. Ze gebruiken trucs om automobilisten en motorrijders te laten stoppen en ze daarna te beroven. MEER INFO: www.spain.info

TSJECHIË [BILDER MP 12/2009 Seite 50/57]
KLIMAAT/BESTE SEIZOEN: Hete zomers en sneeuwrijke winters. Het klimaat in Tsjechië lijkt op dat in Nederland, maar dan wat extremer. Het motorseizoen loopt gelijk met dat bij ons.
REISDOCUMENTEN: Paspoort of identiteitskaart. Bij grensovergangen wordt steekproefsgewijs gecontroleerd.
MUNTEENHEID: Tsjechische kroon (CZK); 1 euro = 25,7 CZK; Tip: let er bij geldwisselkantoren op of de wisselkoers wel klopt, vertrouw je het niet ga dan naar een bank.
VERKEER: Snelheidslimieten 50/90/130 km/uur; In dit land geldt een absoluut alcoholverbod voor iedereen die een voertuig bestuurt; op autosnelwegen is een tolvignet nodig; De kwaliteit van met name secundaire wegen wisselt sterk. In de meer bergachtige gebieden, in het zuiden en rond de rivier de Elbe kunnen motorrijders hun lol op. BIJZONDERHEDEN BIJ OVERNACHTEN: Tsjechen houden van kamperen, dus zijn er heel veel campings te vinden in het land. Let er hierbij wel op dat het kraanwater op campings niet van dezelfde kwaliteit is als in Nederland. Mineraalwater uit flessen is daarom aan te raden.
REISADVIES BUITENLANDSE ZAKEN: Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Tsjechië.
MEER INFO: www.czechtourism.com
________________________________________
[UNTERSCHRIFTE]

 

 

Gerelateerde artikelen

Eerste Test Honda X-ADV

Eerste Test Honda X-ADV

14 november, 2024

Bijna tien jaar na zijn introductie is de X-ADV nog altijd een unieke verschijning. Ligt de concurrentie te slapen ...
Eerste Test Husqvarna Vitpilen 801

Eerste Test Husqvarna Vitpilen 801

14 november, 2024

De uitbreiding van het merk Husqvarna binnen het Pierer-imperium vordert gestaag. Na de nogal radicale 701 Vitpilen ...
Eerste test Ducati Multistrada V4

Eerste test Ducati Multistrada V4

31 oktober, 2024

Zware slagregens, rivieren treden uit hun oevers, en evacuaties. Kortom, een prima weersverwachting om af te ...