+ Plus

Praktijktest onderkleding

Sneeuw in maart, hittegolf in juli, stormachtige herfstdagen, en toch gaat het altijd op de motor. Om onder al die omstandigheden op de juiste bedrijfstemperatuur te blijven, voldoet niet alleen een goed pak. Zelfs het beste membraam heeft geen weerwoord tegen een klam, aan het lijf geplakt katoenen shirt. Wij testten vijf sets onderkleding voor de verschillende seizoenen.

Transpireren is een weliswaar onaangename, maar desalniettemin ook onmisbare lichaamsfunctie. Zweet koelt namelijk de huid en behoed het lichaam tegen oververhitting. Om tijdens een flinke toer te voorkomen dat je persoonlijke klimaathuishouding in elkaar stort, kun je tegenwoordig daarom eigenlijk niet meer zonder een goede set onderkleding. Natuurlijk zullen enkele diehard old-school rijders blijven zweren bij een paar verweerde jeans in combinatie met hun favoriete merk T-shirtje, maar met temperaturen tegen de dertig graden blijft er van dat subjectieve comfortgevoel maar weinig over. Dan is het ineens helemaal niet zo cool meer…
Met name in de zomer speelt goede onderkleding namelijk zijn troefkaart uit. Het voert zweet namelijk snel en goed af, waarbij het hoge polyesteraandeel ervoor zorgt dat je snel droogt. Toch kan zelfs de beste kunststofvezelmix er niet voor zorgen dat je op warme dagen koel blijft en op koele dagen warm. Daarom hebben we vijf sets geselecteerd waarmee je alle jaargetijden probleemloos trotseert: twee sets voor de zomer, eentje voor de tussenliggende seizoenen en twee voor de winter. Zeker bij de zomersets valt één ding op: goede onderkleding hoeft niet duur te zijn.

De Seamless damesset van Vanucci is daar nog wel het beste voorbeeld van. De goedkoopste set van het veld laat zich tijdens warme dagen van zijn allerbeste kant zien. Het robuuste materiaal blijft ook na meerdere wasbeurten uitstekend in vorm, zit uitstekend en zorgt voor een prettig droog huidgevoel. Het geteste tanktop shirt heeft als enige manco dat het zweet in het okselbereik niet kan afvoeren, gelukkig bevindt zich in het Louis-gamma ook een longsleeve uitvoering, die slechts een tientje meer kost. Ook de zomerset van Rukka doet het uitstekend. De warmte regulerende materiaalmix slaat zelfs na meer dan vijftig gebruiksuren nog een prima figuur. Bijkomend voordeel, zelfs na diverse wasbeurten is er niet het kleinste beetje slijtage zichtbaar. We zijn verbaasd!
Ook voor sets voor de tussenseizoenen herfst en lente zijn de eisen streng. Op zonnige dagen kan het immers nog knap warm worden, terwijl tegelijkertijd de koele rijwind z’n beste doet door iedere kier te kruipen. Goed afsluitende kraag en boorden, evenals een complexe vezelmix is dus een eerste vereiste. Zo heeft de Performance van Dane bijvoorbeeld een bijzonder hoog aandeel spandex voor elasticiteit, in combinatie met nauwsluitende boorden en een wat dikker weefsel. De set is dus iets meer toegespitst op de koelere dagen en dat merk je direct. Zelfs bij sterke, koude rijwind blijf je nog prima op temperatuur.

Als laatste hebben we dan nog twee sets uit de winter categorie. Bij temperaturen onder de tien graden heeft dergelijke onderkleding eigenlijk maar één echte functie: warm worden en houden, ofwel isoleren. Een functie die de Dainese D-Core Thermo set tot in de uiterste puntjes beheerst. De lekker dikke weefselmix, dat op strategische zones nog eens extra is bekleed met een speciaal 3D warmtepantser, zorgt voor een prima isolerende laag onder de eigenlijke outfit. Ondanks het licht volumineuze materiaal sluit de set extreem nauw aan op het lichaam, waarbij de comfortabele kraag en boorden alle tocht buiten de deur houden. Deze duurste set uit de test laat met name bij zeer lage temperaturen zien, dat hij zijn geld absoluut waard is. Bij concurrent Touratech is het net even anders. Als enige set uit de set raakten er bij de Primero Alpine al na één wasbeurt verschillende naden los. Zonde, want dat kost serieus punten op het gebied van afwerking/kwaliteit. Extra zonde omdat met de gebruikte materialen zelf helemaal niets mis is, op koele dagen isoleert het als de beste. De staande kraag met ritssluiting sluit bovendien mooi hoog af, waarbij het softshell principe voor een aangenaam draaggevoel zorgt.
Onder de streep liggen de sets kwalitatief gezien redelijk dicht bij elkaar. Ze onderscheiden zich enkel in detail van elkaar en laten een over het algemeen positieve indruk achter. Zoals het hoort!

CONCLUSIE
Kwaliteit en prijs gaan niet per definitie hand in hand, dat laat deze test onder meer zien. Wie het hele jaar door rijdt, doet er goed aan een passende set voor elk jaargetijde aan te schaffen. Er is namelijk geen enkel materiaal dat kan koelen in de zomer en opwarmen in de winter. Specifiek op een bepaalde discipline getrimd echter, laat elke set een goede indruk achter. Bovendien liggen de prijzen deels duidelijk onder de honderd euro en kun je met één set jaren vooruit. Het is kortom een investering die zich loont.

Gerelateerde artikelen

25 Jaar Suzuki SV650

25 Jaar Suzuki SV650

23 januari, 2025

Rond de eeuwwisseling veroverde de SV650 voor het eerst de harten van duizenden motorrijders. Een kwart eeuw en ...