Nieuws

Boetes 2016

Wie komend seizoen een keertje, bewust of onbewust, over de schreef staat, moet – hoe kan het ook anders – wat dieper in de buidel tasten dan voorheen. Volgens het Openbaar Ministerie stijgt het gemiddelde boetetarief met 1,1 procent ten opzichte van 2015, waarbij dit jaar enkel de snelheidsbekeuringen omhoog gaan, voor de overige overtredingen wordt hetzelfde bedrag gehanteerd als afgelopen jaar, zij het dat dit bedrag wel wordt afgerond op hele tientallen. Daarnaast zijn ook de administratiekosten van zeven naar negen euro per overtreding gestegen. Opvallend aangezien nagenoeg het volledige boetesysteem geautomatiseerd is, volgens het OM echter noodzakelijk door onder meer investeringen in de ICT en het feit dat het CJIB tegenwoordig meer maatwerk levert (o.a. mogelijkheid tot gespreid betalen van boetes boven de € 225,00).
Verder hanteert het OM sinds 1 januari van dit jaar ook een zogenaamde recidiveregeling voor veelplegers. Deze regeling was er al met betrekking tot onder meer alcoholgebruik in het verkeer, bumperkleven en te hard rijden, maar is nu uitgebreid met tal van andere vergrijpen. Kort gezegd komt het er op neer dat wie vaak over de schreef gaat (drie keer of vaker binnen twee jaar), steeds zwaarder wordt gestraft.
Heb je nu een prent gekregen, in de vernieuwde boetebase van het Openbaar Ministerie (www.om.nl) kun je nu eenvoudig controleren (aan de hand van de feitcode of via een handige beslisboom) of het boetebedrag en/of overtreding wel kloppen. Dat geldt overigens alleen voor overtredingen waarvoor een vast boetebedrag staat, de zogenaamde Mulderfeiten. Op de site van het OM kun je trouwens ook het Feitenboekje 2016 downloaden, een overzicht van alle overtredingen met bijbehorende boete per verkeerscategorie. Een gewaarschuwd mens telt immers….

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Yamaha teaser YZF-R9

Yamaha teaser YZF-R9

6 oktober, 2024

Begin dit jaar werd bekend dat de Yamaha R6 afgelost gaat worden door de nieuwe R9. Op 9 oktober moet er meer ...
Eerste test Yamaha MT-09 Y-AMT

Eerste test Yamaha MT-09 Y-AMT

5 oktober, 2024

Ruim twaalf jaar – sinds de komst van de NC700 DCT – had Honda zo’n beetje het alleenrecht op ...

Overig nieuws