Nieuws

Een vreemde rechtsgang/goedkoop tanken

Een man die tweemaal zijn brandstof niet betaalde, is vrijgesproken door het Gerechtshof in Den Haag. Het hof ging niet mee met een eerdere gerechtelijke uitspraak, waarin de verdachte wél was veroordeeld. Reden voor de vrijspraak is dat de man op beide tankstations met een kassamedewerker de afspraak had gemaakt om later te betalen. Dat die latere betaling nooit heeft plaatsgevonden, was geen reden om tot een veroordeling over te gaan.

In januari en februari 2013 tankte de man op twee plekken in Barendrecht en Den Bosch in totaal ongeveer tachtig liter benzine. Na de tankbeurt in Barendrecht heeft de verdachte met het aanwezige personeel de afspraak gemaakt om later te betalen. In Den Bosch bleek dat de man niet genoeg pinsaldo had en heeft hij een schuldbekentenis ondertekend, op vertoon van zijn rijbewijs. In beide gevallen heeft een daadwerkelijke betaling niet plaatsgevonden, ook niet op een later moment. Enkele dagen na beide tankbeurten hebben de exploitanten aangifte gedaan.

Diefstal

Volgens de rechter is geen sprake van diefstal. Het is ook mogelijk deze affaire te zien als een voorbeeld van het niet nakomen van een betalingsafspraak. ”Het hof is dan ook van oordeel dat de verdachte het voordeel van de de twijfel toekomt”, zegt het Gerechtshof in de uitspraak

Doordat destijds de medewerkers (en dus ook de tankstations) akkoord gingen met een latere betaling, gaven ze tevens toestemming voor het gebruiken van de benzine. Dat de brandstof uiteindelijk nooit is betaald, betekent nog niet dat de verdachte de benzine heeft gestolen. Het personeel heeft de verdachte immers toestemming gegeven om de benzine mee te nemen.

Schuldbekentenis

De rechter verwoordt het ongeveer als volgt: De enkele omstandigheid dat de verdachte heeft nagelaten de schuldbekentenis na te komen en de door hem verschuldigde koopsom te betalen, levert geen grond op om af te wijken van de regel dat de benzine tot het vermogen van de verdachte is gaan behoren. Van diefstal is dus geen sprake, is de conclusie.

Volgens het hof is mogelijk wél sprake van ’flessentrekkerij’. Omdat de verdachte ’wederrechtelijke toe-eigening van brandstof’ ten laste is gelegd, maar niet flessentrekkerij, hoeft niet te worden bekeken of de man zich aan dat laatste schuldig heeft gemaakt.

Harry Vismale

Hardy Vismale is eigenaar van het tankstation in Den Bosch waar getankt is zonder te betalen. Hij had uiteraard graag gezien dat de verdachte alsnog was veroordeeld. ”Het is zuur dat dat niet gebeurd is”, reageert Vismale.

Het verschuldigde bedrag van 80,01 euro heeft de tankstation-exploitant nog steeds niet ontvangen. ”Mij is meegedeeld dat ik een civielrechtelijke procedure kan starten om dat geld alsnog te krijgen. Maar als een rechter hem al niet kan veroordelen, vertrouw ik er niet op dat een dergelijke procedure wél succes heeft.”

Oplichterij

Jurist Tim Schoenmakers van branchevereniging Beta ziet de affaire als een fout van het Openbaar Ministerie. “Hier is sprake van ordinaire oplichterij en dat is niet ten laste gelegd door het OM. Daardoor is er geen veroordeling.”

Hij geeft aan dat aangiftes van tanken zonder betalen zeer waardevol zijn. “Woensdag had ik een heel interessant gesprek met de politie over deze problematiek. Daar kwam veel nuttige informatie uit. Met name dat de politie veelvuldig dwarsverbanden kan leggen tussen deze aangiftes met andere criminaliteit.”

Tanken zonder betalen

Het tanken zonder betalen is een plaag voor exploitanten. Ze ergeren zich groen en geel aan doorrijders of ’klanten’ die later zeggen te betalen, maar dat nooit doen. Een veroordeling is echter lastig. In veel gevallen ziet de rechter het achterwege blijven van een betaling als een zaak tussen tankstation en klant. Dit omdat het wegrijden zonder af te rekenen ook kan betekenen dat de automobilist bijvoorbeeld is vergeten te betalen.

In veel gevallen is een automobilist pas strafbaar bij drie incidenten, al zijn er uitzonderingen waarbij een eerdere veroordeling mogelijk is. Voormalig Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff (inmiddels staatssecretaris van Veiligheid en Justitie) vroeg vorig jaar aan het kabinet om tanken zonder betalen al na één incident strafbaar te maken. Dit voorstel vond helaas geen navolging.

… wees dus maar eens extra vriendelijk tegen je lokale pomphouder…

bron: tankpro

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws