Tour de TT
De Tourist Trophy is het visitekaartje van de Nederlandse motorsport in het algemeen en Assen in het bijzonder. Nederlands grootste ééndaagse motorsportevenement heeft de Drentse hoofdstad wereldwijd op de kaart gezet, iets waarvan niet alleen Assen zelf, maar de hele provincie heeft geprofiteerd. Dit jaar viert de TT haar negentigjarig bestaan. Een mooie gelegenheid om via de Tour de TT een reis door de tijd en racehistorie te maken.
De Tour de TT is een gemeenschappelijk initiatief van het recreatieschap Drenthe, Tourist Info Drenthe en de gemeenten Assen, Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Midden-Drenthe. Een soort eerbetoon aan misschien wel ’s werelds meest beroemde wegrace. En dat begon allemaal met de eerste TT in 1925, georganiseerd door de Motorclub Assen & Omstreken op de wegendriehoek Rolde, Borger en Schoonloo. Dat de race op dat circuit slechts eenmaal is verreden, kwam omdat er in het totaal 28,4 kilometer lange parcours een paar honderd meter zandweg zat. De coureurs maakten daar achteraf bezwaar tegen. Helaas werd het verzoek van de motorclub om dat stuk voor de volgende TT in 1926 te verharden niet gehonoreerd, en dus moest de club noodgedwongen op zoek naar een nieuw circuit. Dat werd gevonden ten zuiden van Assen in de vorm van een 16,5 kilometer lang traject vanaf De Haar, richting Assen en vervolgens via Hooghalen, Laaghalen en Laaghalerveen weer terug naar De Haar. Een illuster rondje dat nog tot en met 1954 als circuit dienst bleef doen.
De Haar fungeerde daarbij als start en finish. Niemand kon destijds bevroeden dat de start/finish van het huidige TT circuit zich nog altijd op exact dezelfde plaats bevindt. Door beide historische TT Routes met elkaar te verbinden middels een duidelijke, in het oog springende bewegwijzering, ontstond een prachtige, ruim zestig kilometer lange route: de Tour de TT. Het traject is daarbij dusdanig uitgezet dat je op diverse plaatsen kunt starten, allemaal gemerkt met informatiepanelen over de route en allerlei wetenswaardigheden over de Dutch TT. Wij kozen de Bonte Wever, nabij het centrum van Assen, als startpunt.
De Route de TT is zoals gezegd bewegwijzerd middels opvallende geelzwarte borden, maar voor wie op zeker wil gaan is er ook een GPS-bestand (voor zowel Garmin als TomTom) beschikbaar. Tevens is het mogelijk om langs de historische route meer informatie te krijgen via de app ‘Annodrenthe’. Je wordt dan getrakteerd op extra informatie met unieke historische beelden.
Het eerste deel van de trip voert via het centrum van Assen naar Rolde. Dit mooie dorp speelt een centrale rol tijdens de viering van het negentigjarig bestaan van de TT. De start van de race vond negentig jaar geleden plaats bij de molen van Rolde en dat moet ook tijdens de festiviteiten op zaterdag 11 juli 2015, de dag dat in 1925 de ministeriële vergunning werd afgegeven, het centrale punt worden. We gaan verder door het bosrijke gebied naar Borger en buigen dan af naar Schoonloo. Daar maken we een pitstop bij Café Hegeman, één van de zeven startplaatsen van de toer. Naast de schildjes buiten herinnert binnen een bord van het 40-jarig jubileum van de TT, de grote prijs der Nederlanden, aan de rijke motorsporthistorie van dit stukje Nederland. Eigenaresse Alie van Zanten is zeer motorminded en vertelt honderduit over de geschiedenis van de TT. We zouden er uren kunnen blijven keuvelen, maar moeten door. Grolloo is de volgende belangrijke plaats die we binnenrollen. Een van de centrale plaatsen in de allereerste TT, maar dat is niet het enige waaraan het dorp zijn landelijke bekendheid dankt. Het was namelijk ook de thuishaven van Neerlands bekendste bluesgroep Cuby and the Blizzards. In de boerderij waar Harry Muskee eind jaren zestig zijn legendarische bluesplaten opnam, is als eerbetoon een museum ingericht. Tegenover pitstop Café Hofsteenge vind je zelfs een standbeeld van de legendarische zanger. Bij Nooitgedacht buigt de route af naar Graswijk om een verbinding tussen de beide oorspronkelijke stratencircuits te maken. Circuits die het unieke gevoel van stoere kerels in ere houden, die destijds hun zware machines platlegden in vervaarlijke kniebochten. We rijden door naar Hooghalen, waar we onszelf bij de plaatselijke bakker op een ijsje trakteren. Vervolgens komen we via Laaghalerveen uit bij het huidige circuit op de Drentse heide. Deze wereldberoemde streep asfalt is ieder jaar weer gastheer van diverse populaire internationale wegracekampioenschappen, zoals de Dutch TT, het WK Superbike en het British Superbike kampioenschap. Sinds 1955 ligt deze permanente baan er, door de jaren heen wel aangepast aan de steeds sneller worden racemotoren. Na nog even stil te hebben gestaan bij het Jack Middelburgplein bij de TT Hall brengt het laatste deel van de tour ons weer terug bij de Bonte Wever. Een ervaring rijker!